Bănci și Asigurări

Dealerii de la Londra au urcat cursul

Dealerii de la Londra au urcat cursul

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Popescu

07.12.2015, 00:03 915

Cursul leu-euro a crescut destul de agresiv vineri pe piaţa interbancară, dealerii de la Londra împingând cotaţiile mai sus pe fondul unei oferte mai slabe de euro, dar şi al discuţiilor privind legea dării în plată care a agitat băncile şi Banca Naţională.

La închiderea de vineri, cotaţiile s-au dus la 4,48 lei/euro, iar dacă BNR nu-şi va face simţită prezenţa, luni şi marţi în piaţă dealerii de la Bucureşti văd cursul la 4,5-4,6 lei pentru un euro. BNR a lăsat piaţa liberă şi „străinii“ au văzut că pot să urce cursul, a menţionat un dealer.

Marile bănci, Goldman Sachs, Citi, BNP, JPMorgan, au fost destul de prezente vineri pe piaţa de la Bucureşti, a adăugat dealerul. Interesant este că achiziţiile de euro nu au fost finanţate prin swap-uri, ci direct, pentru că dobânzile interbancare la lei au rămas pe loc.

Legea dării în plată a fost doar un simplu motiv pentru a mişca piaţa valutară deoarece încă nu se ştie impactul asupra bilanţurilor băncilor. Dar pentru dealerii de la Londra a fost un bun motiv să agite puţin apele pentru a mai încerca să facă nişte bani la Bucureşti, a menţionat dealerul.

La BNR, care calculează cursul la mijlocul zilei, cotaţia de vineri a fost de 4,4693 lei pentru un euro, cu 0,2% peste nivelul din şedinţa precedentă. O creştere de 0,2% este foarte mare având în vedere randamentele infime de pe plan interna­ţional cu care lucrează investitorii. Spre exemplu, Banca Centrală Europeană (BCE) plăteşte ca să ia bani de la bănci minus 0,3%, adică cine vrea să ţină banii la BCE trebuie să plătească el bani.

În aceste condiţii, un plus de 0,2-0,3% obţinut în câteva zile pe piaţa valutară este mană cerească pentru orice trader.

Joi a avut loc şedinţa BCE, ale cărei decizii nu au fost bine primite de pieţele din întreaga lume, ceea ce a dus la creşterea cursului euro/dolar şi la scăderea burselor. Investitorii se aşteptau ca BCE să fie mult mai agresivă în printarea de bani pentru a majora inflaţia, ceea ce nu s-a întâmplat.

Având în vedere acest lucru, euro a crescut faţă de dolar de la 1,05 la 1,09, ceea ce a avut impact şi la Bucureşti, acolo unde moneda americană este cotată indirect.

La Bucureşti, cursul dolarului se calculează indirect, respectiv cotaţia leu-euro de pe piaţa internă şi cotaţia euro-dolar de pe piaţa internaţională şi astfel rezultă cotaţia dolar-leu. BNR nu are posibilităţi de intervenţie directă asupra cotaţiei dolarului american, ci doar dacă influenţează cotaţia euro-leu de pe piaţa internă.

Moneda europeană a atins vineri cel mai ridicat nivel la BNR de la jumătatea lunii iulie încoace în faţa leului, respectiv 4,46 de lei, în creştere cu 0,2% faţă de nivelul atins în şedinţa precedentă, în timp ce dolarul american a scăzut într-o singură şedinţă cu 2,5% la 4,11 lei. Astfel, moneda americană a înregistrat vineri cel mai abrupt ritm de scădere faţă de şedinţa precedentă din 2009 încoace, în condiţiile în care joi dolarul american atinsese maximul istoric de 4,22 lei.

Raportul euro/dolar coborâse joi la minimul ultimelor şapte luni şi jumătate faţă de dolar, la 1,05 dolari pentru un euro înainte de întâlnirea BCE, ceea ce s-a resimţit şi pe piaţa valutară de la Bucureşti. Însă presiunea asupra monedei naţionale ar putea continua săptămâna această în condiţiile în care pe plan internaţional, după anunţurile BCE, euro s-a apreciat la 1,09 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni.

Aprecierea monedei unice a fost determinată de deciziile BCE în urma cărora instituţia a tăiat cu zece puncte de bază rata de depozit la minus 0,3% şi a decis să extindă achiziţiile de obligaţiuni până în martie 2017, ceea ce a determinat pieţele financiare să reacţioneze nefavorabil. Principala sursă de dezamăgire a pieţelor a fost lipsa unei majorări a achiziţiilor lunare de obligaţiuni.

„Deciziile Băncii Centrale Europene şi conferinţa de presă ce a urmat şedinţei de politică monetară au dezamăgit pieţele. Fie că oficialii au încercat să păstreze «muniţie» pentru viitor, fie că le-a lipsit determinarea, rezultatul este că o oarecare teamă faţă de deflaţie a dus la aprecierea monedei unice faţă de celelalte valute majore“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă. Aceştia adaugă că „eşecul“ BCE în a răspunde aşteptărilor pieţei a dus dolarul la 1,09 euro. Vineri dimineaţa, moneda unică a mai cedat din avans înainte de citirea datelor din piaţa muncii din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, dolarul tranzacţionându-se la 1,08 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO