Bănci și Asigurări

Dealerii privesc spre pietele externe, dupa ce retragerea strainilor a urcat cursul cu 2,4%

08.09.2008, 19:27 23

Dealerii se pregatesc pentru o saptamana de foc, dupa ce leul a pierdut teren masiv in fata euro in ultimele sedinte de tranzactionare, in conditiile in care investitorii internationali au devenit din nou reticenti fata de plasamentele riscante.
Leul s-a depreciat in cursul saptamanii trecute cu peste 2,4%, BNR calculand vinerea trecuta un curs de 3,6059 lei pentru un euro. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro de la inceputul lunii iulie. Pe piata interbancara euro a atins un maxim de 3,62 lei, pe fondul retragerii investitorilor straini de pe pietele emergente.
Dolarul a urcat de asemenea la Bucuresti, cursul oficial urcand doar vinerea trecuta cu 3,3%, pana la 2,5318 lei. Intarirea dolarului in fata leului a fost alimentata de evolutia pietelor internationale, investitorii reorientandu-si plasamentele spre economia americana, in conditiile in care in zona euro este asteptata o recesiune.
"Este greu de spus acum care va fi urmatoarea miscare a cursului. Singura certitudine este ca evolutia ulterioara va fi strans corelata cu ce se intampla pe pietele internationale", apreciaza Alexandru Anghel, senior dealer la Credit Europe Bank. Urmatorul prag de rezistenta este la 3,65 lei pentru un euro, iar in partea de jos nivelul suport pentru cotatii este la 3,55 lei/euro. Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis vinerea trecuta in cotatii de 3,5860/3,59 lei pentru un euro, peste nivelul la care se inchisese in ziua precedenta.
Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,62 lei pentru un euro, cresterea fiind determinata de cumpararile jucatorilor straini.
"Leul s-a depreciat odata ce apetitul pentru monedele din regiune a scazut, in urma deprecierii euro si a accentuarii scaderii burselor din Europa", noteaza Vlad Muscalu, analist la ING Bank.
Pe pietele internationale euro a coborat vinerea trecuta la minimul ultimelor sapte luni fata de dolar, sub nivelul de 1,42 dolari pentru un euro, dupa publicarea unor stiri dezamagitoare privind productia industriala in Germania. Spre sfarsitul zilei tendinta s-a inversat, odata cu anuntarea unor stiri negative privind piata muncii din Statele Unite ale Americii. Leul a profitat de miscarea la nivel regional, cotatiile coborand pana la 3,5950 lei/euro la Bucuresti.
Analistii se asteptau de altfel ca euro sa revina la Bucuresti spre 3,6 lei in toamna, in conditiile in care indicatorii fundamentali ai economiei nu au inregistrat imbunatatiri in ultimele luni.
Pe fondul cursului de schimb mai ridicat, exporturile au crescut de la inceputul anului mai rapid decat importurile, insa deficitul comercial si deficitul de cont curent au continuat sa se adanceasca. Totusi, ritmul de crestere a deficitelor a fost mult mai mic decat cel de anul trecut si sub asteptarile analistilor straini.
In perioada verii scaderea cotatiilor a fost sustinuta de vanzarile de valuta alimentate de remiterile muncitorilor romani din strainatate, iar sentimentul regional a fost de asemenea favorabil.
La inceputul saptamanii trecute euro a coborat la Bucuresti pana sub 3,52 lei, cand Statistica a anutat o crestere record a economiei romanesti pentru semestrul intai, de 8,8%. Totusi, in conditiile in care asteptarile ca BNR sa mai majoreze dobanda cheie la leu, peste nivelul actual de 10,25% pe an. Chiar si cu dobanzi de 13% pe an pe piata monetara, leul nu a reusit sa reziste inrautatirii sentimentului regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO