Bănci și Asigurări

Dealerii se asteapta la volatilitate mare si corectii pe curs

Dealerii se asteapta la volatilitate mare si corectii pe curs

Click pentru imaginea marita

10.09.2007, 18:49 16

Subordonarea politicii cursului de schimb fata de obiectivele de inflatie va fi mentinuta de BNR cel putin pana in 2012, anul in care banca centrala previzioneaza intrarea in mecanismul pregatitor pentru trecerea la euro, afirma Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR.
"Coexistenta tintirii inflatiei cu un obiectiv explicit privind cursul de schimb este problematica, avand in vedere experienta Ungariei."
Prezentarea de saptamana trecuta a viceguvernatorului BNR nu include nicio referire la turbulentele de pe pietele financiare externe din ultima luna si jumatate si la influenta asupra politicilor BNR. Mentioneaza totusi potentialul crescut de reversibilitate a miscarilor de capitaluri speculative.
"Intrarile masive de capital speculativ exercita presiuni in sensul aprecierii leului", reaminteste Dijmarescu, precizand ca, pe termen scurt, intrarile respective sustin dezinflatia, desi BNR a incercat de la inceputul anului sa minimalizeze acest efect. Ramane sa vedem efectele corectiei la acest capitol.
Altminteri, intoarcerea cursului la nivelurile din primavara tempereaza atractivitatea imprumuturilor in valuta, dupa ce se ajunsese la o crestere accelerata a datoriei externe a companiilor, si da un respiro companiilor exportatoare, care din luna mai au inceput sa sufere vizibil din cauza intaririi leului, rezultand chiar scaderi lunare ale exporturilor Romaniei.
Viceguvernatorul reconfirma calendarul adoptarii euro in viziunea BNR: 2012 - intrarea in mecanismul pregatitor, de doi ani, urmata de introducerea mondei unice in 2014. "Momentul intrarii in ERM II (mecanismul ratelor de schimb) si durata participarii la acest mecanism constituie doua decizii de importanta cruciala", spune viceguvernatorul, mentionand ca in perioada de cel putin doi ani leul va trebui sa aiba "un grad ridicat de stabilitate" in raport cu euro.
Incepand din iulie, in mediile bancare au circulat speculatii intense privind presupuse intrari ale BNR pe piata valutara, mai intai pentru franarea aprecierii leului, in conditiile in care euro ajunsese la 3,11 lei si mai apoi pentru incurajarea corectiei induse de contextul extern, dupa ce banca centrala avertizase in privinta riscului de nesustenabilitate a unui curs atat de apreciat cum ajunsese in prima jumatate din iulie.
Speculatiile au fost alimentate recent de datele privind evolutia rezervei valutare a BNR: plus 2,26 mld. euro in august. Comunicatul bancii centrale include la capitolul "intrari" formularea "alte operatiuni". Anterior, enumerarea surselor se incheia cu "si altele". Rezerva valutara nu a mai inregistrat o crestere lunara atat de mare de pe vremea cand BNR era activa constant pe piata valutara, pana in toamna lui 2004. In iulie si august, intrarile au insumat aproape 3,8 mld. euro.
Leul ar putea continua sa piarda teren in zilele urmatoare, in conditiile in care pe pietele internationale tensiunea a crescut dupa ce vinerea trecuta au fost publicate date negative privind economia americana. La Bucuresti, leul incepuse sa piarda teren inca de vineri seara, cotatiile urcand spre 3,32 lei pentru un euro, dupa ce coborasera in timpul sedintei de tranzactionare la 3,3050 lei/euro.
De altfel, majoritatea monedelor din regiune au pierdut teren, dupa ce aversiunea fata de risc a investitorilor a revenit. "Ma astept ca piata sa fie foarte volatila si am putea sa vedem noi deprecieri pentru leu", spune Alexandru Anghel, dealer sef la Egnatia Bank.
Tot astazi, Institutul National de Statistica are programat sa anunte balanta comerciala pentru luna iulie. Datele ar putea sa alimenteze volatilitatea pe piata valutara locala, dupa ce pe primele sase luni deficitul comercial crescuse cu 66%.
In prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri leul castigase teren in fata euro, in ton cu celelalte monede din regiune. Piata se deschisese in cotatii de 3,3170 lei pentru un euro, iar in prima ora de tranzactionare cererea locala de valuta a ridicat cotatiile la 3,32 lei pentru un euro.
De la acest nivel au aparut insa in piata ordine importante de vanzare de valuta, in special din partea clientilor nerezidenti, care au impins euro pana la un minim al zilei de 3,3050 lei. Piata a stationat la acest nivel pana spre sfarsitul zilei, cand speculatorii straini au inceput sa isi inchida pozitiile pe pietele emergente, dupa anuntarea scaderii numarului de locuri de munca din SUA. Euro a urcat rapid, pana la 3,3150 lei, la inchiderea pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO