Bănci și Asigurări

Decizia BCE reduce rata la creditele în euro. La lei, mingea este la BNR

Decizia BCE reduce rata la creditele în euro. La lei,...

Autor: Ciprian Botea

08.09.2014, 00:08 2273

Presiunea asupra celor câteva sute de români cu credite în euro ar putea să scadă în urma deciziei surprinzătoare a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda-cheie la euro la un minim istoric de 0,05% pe an, datorită scăderii ratelor de dobândă şi aprecierii leului în faţa monedei unice.

Dobânzile la creditele ipotecare în euro pornesc de la 5% pe an, iar sumele remunerate la depozitele în euro oscilează în jurul a 2%. Odată cu ieftinirea creditelor, băncile vor diminua şi dobânzile plătite la depozitele în euro.

Indicatorul Euribor la 3 luni, folosit ca referinţă pentru creditele în euro acordate de băncile locale, se află deja la un minim de 0,1% pe an, astfel că mişcarea în jos va fi limitată. Însă, chiar şi o mişcară aparent nesemnificativă de 0,1 puncte procentuale poate avea un impact vizibil asupra ratelor lunare atât la credite, cât şi la depozite.

„Implicaţiile asupra cursului de schimb euro/l eu şi a dobânzilor din piaţa locală au fost limitate, dar ajută la crearea unei zone de confort pentru relaxarea politicii monetare de către BNR“, spune Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO