Bănci și Asigurări

Decizia BNR de reducere a dobânzilor se va vedea mult mai târziu: Din cauza metodologiei IRCC susţinută de PSD, românii cu credite noi în lei resimt scăderea dobânzilor cu un decalaj de 6 luni

Decizia BNR de reducere a dobânzilor se va vedea mult...

Autor: Claudia Medrega

19.01.2021, 21:49 2233

Indicele IRCC, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi, este de 1,88% pentru T1/2021 şi depăşeşte ROBOR la 3 luni utilizat pentru creditele luate până în mai 2019, care a coborât la 1,59% pe an.

Românii cu credite noi în lei pot resimţi cu un decalaj de până la şase luni ajustarea do­bân­zi­lor, după redu­cerea do­bân­zii-cheie pâ­nă la minimul is­toric de 1,25%, din cauza metodo­lo­giei de calcul al in­di­celui IRCC, în timp ce per­soane­le care au luat credite retail în lei pâ­nă în lu­na mai 2019, care au dobânzile le­gate de ROBOR, ar putea să beneficieze mai re­pe­de de scă­derea do­bânzilor, în func­ţie de pe­rio­dicitatea cu care băncile ac­tua­lizează dobânzile.

În cazul ROBOR, într-un an, după în­ju­mă­tăţirea dobânzii-cheie, de la 2,5% la înce­pu­tul lui 2020, până la 1,25% acum, ROBOR la trei luni a scăzut cu 50%, din­tre care 20% în ulti­mele două săptămâni, până la 1,59% pe an.

Comparativ, indicele de referinţă tri­mes­trial pentru creditele acordate consu­ma­to­rilor - IRCC, folosit pentru calcularea dobân­zi­lor la creditele noi, este de 1,88% pentru T1/2021 (peste ROBOR la 3 luni), fiind cal­culat cu un decalaj, pe baza datelor din T3/2020.
Indicele IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anu­mi­tă perioadă, la care băncile pot să adauge o anumită marjă fixă. IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de către bănci pentru trimestrul următor.

Bancherii solicită în continuare schim­ba­rea metodologiei de calcul al indicelui de re­ferinţă trimestrial IRCC, care a înlocuit ROBOR în con­trac­tele de credit retail noi acor­date începând din luna mai 2019, prin re­ducerea decalajului temporal între momentul la care au loc tranzacţiile pe baza cărora se deter­mină IRCC şi perioada pentru care se aplică acest indice.

Din cauza decalajului care merge pâ­nă la şase luni, românii care au credite noi în lei simt cu întârziere scăderea ratelor la credite.

Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, condusă de pre­şedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a propus recent premierului Florin Cîţu o listă de 100 de măsuri prioritare, printre care se regăşeşte şi revizuirea metodei de cal­cul al indicelui de referinţă IRCC cel puţin în sensul reducerii decalajului temporal între mo­mentul la care au loc tranzacţiile pe baza cărora se determină IRCC şi perioada pentru care se aplică acesta.

Şi BNR a transmis de mai mult timp la Mi­nisterul Finanţelor (care are iniţiativă legisla­ti­vă), o variantă de text pentru modificarea re­gu­lilor de calcul ale IRCC astfel încât decalajul să se reducă eventual de la 6 luni la 3 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO