• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.3065
  • Leu / USD4.2193
Bănci și Asigurări

Decizie cu impact major. Lupta pentru economiile populaţiei: Finanţele atacă piaţa depozitelor bancare cu dobânzi de 5% la titluri de stat. Dobânda la Finanţe este dublă faţă de cea oferită de bănci

Decizie cu impact major. Lupta pentru economiile populaţiei: Finanţele atacă piaţa depozitelor bancare cu dobânzi de 5% la titluri de stat. Dobânda la Finanţe este dublă faţă de cea oferită de bănci

Autor: Claudia Medrega

18 iun 2018 44399

Ministerul Finanţelor (MFP) concurează cu băncile pentru atragerea disponibilităţilor populaţiei  odată cu lansarea în această lună a titlurilor de stat pentru populaţie cu valoarea de 1 leu şi dobânda de 5% pe an, dobânda fiind mai mult decât dublă faţă de procentul bonificat de bănci la depozitele bancare ale populaţiei în lei.

Dobânzile bonificate de bănci la depozite rămân sub dobânzile la credite, oscilând preponderent în jurul nivelurilor de 1%-2%, în timp ce inflaţia a sărit spre 5%, iar dobânda-cheie a urcat până la 2,5%. Unele bănci mari au plătit până acum clienţilor la depozitele în lei constituite pe un an dobânzi chiar mai mici de 1%. Bonificaţii mai bune se observă la băncile cu capital grecesc sau la bănci de talie mică şi mai recent intrate în piaţă cum ar fi TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a cerut în repetate rânduri bancherilor să aibă viziune şi le-a recomandat să majoreze dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, în condiţiile în care excesul de lichiditate este „în mare parte tranzitoriu“.

Isărescu a anticipat că bancherii vor decide să majoreze foarte curând dobânzile bonificate populaţiei la depozite, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să concureze pentru economisirile românilor.

Competiţia dintre bănci şi MFP pentru atragerea economisirilor românilor vine într-o conjunctură în care instituţiile de credit au nevoie să mobilizeze resursele financiare interne, în condiţiile tendinţei de reducere a expunerilor băncilor-mamă care s-a intensificat în ultimii ani.

Unii bancheri au susţinut că „este o problemă de timpî până când vom vedea dobânzi mai mari la depozite, decizia de a majora dobânzile bonificate la sumele economisite de populaţie fiind diferită de la bancă la bancă, în funcţie de necesarul de lichidităţi.

Deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie antrenează reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigurarea unei cereri mai stabile, inclusiv în perioadele cu turbulenţe pe pieţele financiare.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: 0,0233
Ieri: 4.7249
Azi: 4.2193
Diferență: -0,1136
Ieri: 4.2241
Azi: 5.3065
Diferență: 0,2645
Ieri: 5.2925
Azi: 4.2262
Diferență: 0,0947
Ieri: 4.2222