Bănci și Asigurări

​Decizie fără precedent: BNR i-a suspendat drepturile de vot ale lui Carabulea la Banca Carpatica din cauza problemelor cu justiţia

​Decizie fără precedent: BNR i-a suspendat drepturile...

Autor: Andrei Chirileasa

13.03.2014, 12:47 2077

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât suspendarea drepturilor de vot ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, principalii acţionari ai Băncii Carpatica (BCC) şi le-a interzis acestora să mai cumpere acţiuni ale băncii, potrivit unui raport publicat pe bursă.

Este pentru prima dată când BNR ia o astfel de decizie împotriva acţionarilor unei bănci. Decizia a fost motivată prin neîndeplinirea de către grupul de acţionari a criteriului de reputaţie şi nu are legătură cu performanţele operaţionale şi financiare ale băncii.

BNR şi-a motivat decizia prin "neîndeplinirea de către dl. Ilie Carabulea a criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii (...) prin aceea că: (a) domnul Ilie Carabulea a suferit o condamnare pentru dare de mită (...) şi (b) domnul Ilie Carabuklea este cercetat penal, în stare de arest, de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu (...)", se arată în raportul publicat pe bursă.

Alături de Ilie Carabulea, BNR i-a suspendat drepturile de vot şi lui Corneliu Tănase, după ce a decis că cei doi acţionează în mod concertat. Ilie Carabulea controlează direct 41,29% din acţiunile Carpatica şi indirect 4,1% din acţiuni, prin intermediul Atlassib SRL şi Safa SRL. Corneliu Tănase deţine direct 11,22% din acţiunile Carpatica şi indirect 0,44% prin Atlassib SRL şi Safa SRL. Astfel, acţiunile cu drept de vot suspendat reprezintă circa 57% din capitalul băncii.

Decizia BNR vine la câteva zile după ce Carabulea şi Tănase au cerut convocarea AGA pentru a schimba conducerea băncii.

Banca Carpatica are o capitalizare de 43,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO