Bănci și Asigurări

Decizie istorică a BNR, în contextul crizei coronavirus, de a cumpăra în premieră titluri de stat în lei de pe piaţa secundară. Ce măsuri excepţionale au adoptat alte bănci centrale?

Decizie istorică a BNR, în contextul crizei...

Autor: Claudia Medrega

20.03.2020, 18:31 909

Consiliul de administraţie al BNR a luat astăzi o decizie istorică de relaxare cantitativă hotărând  să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Totodată, BNR a decis să reducă rată dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2,0% începând cu data de 23 martie 2020. Şi alte bănci centrale din regiune au demarat proceduri excepţionale de politică monetară şi de finanţare în contextul pandemiei de coronavirus. Şi banca centrală din Polonia a anunţat recent că banca centrală va cumpăra de la băncile comerciale obligaţiuni de stat, iar băncile locale vor putea refinanţa la rate favorabile noi credite acordate companiilor şi populaţiei.

De asemenea, în Croaţia, banca centrală a anunţat că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale ca răspuns la impactul economic al coronavirusului, fără să ofere detalii despre amploarea achiziţiilor. Banca centrală din Ungaria a anunţat măsuri de urgenţ şi a cerut băncilor comerciale să amâne rambursările ratelor la credite pentru firmele cu probleme până la sfârşitul anului 2020.

De asemenea, o altă măsură pe care banca centrală din Ungaria o va lua este injectarea de lichiditate în sistemul bancar prin intermediul operaţiunilor de swap valutar. Dobânda de politică monetară din Ungaria este cea mai scăzută din regiune, de 0,9%. Banca centrală a Poloniei a redus dobânda de politcă monetară pentru prima dată în ultimii cinci ani, de la 1,5% la 1%.

Banca a introdus un program de ajustare cantitaivă îmrepună cu operaţiuni de refinanţare pe termen lung pentru bănci. De asemenea, banca centrală va cumpăra de la băncile comerciale obligaţiuni de stat, iar băncile locale vor putea refinanţa la rate favorabile noi credite acordate companiilor şI populaţiei.

O altă serie de măsuri luate de banca centrală din Croaţia implică cumpărarea obligaţiunilor guvernamentale de către bancă, dar şi o intervenţie, pentru prima dată în ultimii cinci ani pe piaţa valutară pentru a stabiliza moneda locală faţă de euro. În Cehia, banca centrală a decis într-o şedinţă extraordinară să coboare dobânda principală cu 50 de puncte de bază, la 1,75%, şi a anunţat că este pregătită să se ducă şi mai jos cu indicatorul dacă situaţia economică o cere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO