Bănci și Asigurări

Decizie istorică a Rezervei Federale din SUA: Creşte dobânda de referinţă şi revizuieşte perspectivele costurilor de împrumut pentru anul viitor, după o şedinţă de politică monetară care a ţinut cu ”sufletul la gură” toate pieţele din lume

Decizie istorică a Rezervei Federale din SUA: Creşte...

Autor: Ştefan Stan

14.12.2016, 21:09 4597

Rezerva Federală Americană a mărit dobânza de referinţă pentru prima oară anul acesta şi a estimat o creştere mai abruptă a costurilor de împrumut în 2017, spunând că aşteptările de inflaţie au crescut considerabil, scrie Bloomberg.

FED şi-a susţinut decizia de a creşte dobânda de referinţă cu 0,25% pe fondul îndeplinirii aşteptărilor legate de condiţiile de piaţă şi de inflaţie, potrivit unei declaraţii de după şedinţa de miercuri, 14 decembrie.

Noile proiecţii arată că bancherii băncii centrale se aşteaptă la o creştere de 0,75% în 2017, faţă de estimările de 0,5% care erau speculate în septembrie. 

Banca Centrală a spus că măsurile de politică monetară susţin o ”întărire viitoare a condiţiilor din piaţa muncii, şi o reîntoarcere a inflaţiei de 2%”. Modul în care a fost formulată fraza indică totuşi un scepticism din partea oficialilor FED cu privire la îmbunătăţirea pe rspectivelor din piaţa muncii.  

Ţinta de inflaţie a rămas la 2%, în timp ce preşedintele Trump a promis tăieri de taxe şi cheltuieli pe infrastructură care ar putea duce la o creştere accelerată a ratelor de referinţă de către FED. 

Creşterea dobânzii de referinţă de miercuri este a doua după ce FED a decis să reducă dobânzile aproape de zero în 2008. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO