Bănci și Asigurări

Declinul veniturilor şi provizioanele se văd în rezultate. Profitul BRD a scăzut cu 43% în 9 luni, la 719 mil. lei

Declinul veniturilor şi provizioanele se văd în...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2020, 00:08 942

BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a raportat pentru primele nouă luni din 2020 un profit net de 719 mil. lei, în scădere cu 43% faţă de câştigul de peste 1,26 mld. lei din aceeaşi perioadă din 2019. Rezultatul a fost influenţat în principal de scăderea venitului net, în condiţiile în care portofoliul de credite a rămas la un nivel comparabil cu cel de anul trecut, precum şi de cheltuielile cu provizioanele constituite în contextul înrăutăţirii situaţiei economice.

„Dacă trimestrul al doilea a fost marcat de o scădere accentuată a producţiei de credite ale persoanelor fizice în contextul măsurilor restrictive, activitatea a revenit în trimestrul al treilea, cu creditele de consum nou acordate depăşind nivelurile de dinaintea crizei. Sistemul bancar ro­mânesc este un actor cheie pentru rezilienţa si re­dre­sarea economică“, susţine François Bloch, directo­rul ge­neral al BRD-SocGen.

Venitul net bancar al BRD a coborât după nouă luni din 2020 până la 2,19 mld. lei, cu 8,5% sub nivelul din 2019, în timp ce cheltuielile operaţionale ale băncii au înre­gistrat o uşoară creştere, de doar 0,3%, până la 1,1 mld. lei.

Stocul de credite nete acordate de BRD-SocGen a coborât uşor faţă de primele nouă luni din 2019, cu 0,3%, până la 29,4 mld. lei.

Costul net al riscului a devenit negativ, totalizând 225 mil. lei, reflectând perspectiva înrăutăţită asupra mediului macroeconomic, în timp ce în nouă luni din 2019 înregistra un plus de 220 mil. lei, reprezentând eliberare de provizioane.

La nivelul întregului grup BRD-SocGen, profitul net a ajuns în primele nouă luni la 738 mil. lei, în scădere faţă de 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO