Deficitele dau peste cap prognozele: cursul se îndreaptă către 4,7 lei/euro la finalul anului

14 nov 2017 Autor: Anelis Baciu

Deteriorarea deficitului comercial, al celui buge­tar, precum şi creşterea inflaţiei dau peste cap prog­no­zele pri­vind evoluţia cursului până la finalul anului, analiştii es­timând un nivel de aproape 4,7 lei pentru un euro la final de 2017. Deprecierea mai puternică estimată de analişti este pusă şi în contextul unei flexibilităţi mai ample a cursu­lui anunţate de BNR.

„Apreciez că o evoluţie a leului de depreciere nomi­na­lă anuală de circa 2%-3% ar fi în linie cu fundamentele eco­nomice, ţinând cont de trendul de deteriorare a defi­ci­tului comercial şi a celui bugetar, precum şi evoluţia an­ti­cipată de accelerare a ratei inflaţiei.

Noi ne menţinem deocam­dată prognoza de 4,62, dar fiind depăşit deja acest nivel şi ţinând cont de presiunile existente în piaţă, în lipsa unei interventii a băncii centrale poate că e mai rea­list să prelungim tendinţa de depreciere anuală de 3% că­tre finalul anului, caz în care am putea vedea leul un­de­va la 4,68“, a explicat Horia Braun, economist-şef al BCR. Prog­nozele mai pesimiste văd însă cursul la 4,8 lei pentru un euro la finalul anului.

Leul s-a depreciat ieri în raport cu euro până la nivelul isto­ric de 4,6495, cel mai slab curs de la apariţia monedei europene până în prezent, adică din ultimii 19 ani.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2017

 
Cuvinte cheie:
prognoze
, cursul valutar
, evolutie
, prognoza
, deficit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide