Bănci și Asigurări

Deficitul de cont curent s-a dublat în primele zece luni din an şi anticipează o nouă scumpire a creditelor

Deficitul de cont curent s-a dublat în primele zece luni...

Autor: Iulian Anghel

15.12.2017, 00:05 287

Deficitul de cont curent a crescut într-o singură lună, octombrie, cu 1,1 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent a ajuns în primele zece luni din an la 5,3 miliarde de euro, în creştere cu 89% faţă de perioada similară a anului 2016, când a fost de 2,8 miliarde de euro.

În aceeaşi vreme, deficitul balanţei comerciale a alunecat de la 7,3 miliarde de euro în primele zece luni din 2016 la 9,4 miliarde de euro în primele zece luni din 2017 (o creştere de 29%), potrivit setului de date lunare privind deficitele gemene publicat ieri de Banca Naţională a României.

Deteriorarea balanţei comerţului internaţional cu bunuri nu a fost contrabalansată de exportul de servicii decât în foarte mică măsură. Excedentul comerţului cu serviciile a crescut cu doar 2% (plus 136 mil. euro), până la 6,6 mld. euro, şi, astfel, deficitul de cont curent a crescut într-un ritm pronunţat, până la 5,3 mld. euro, urmând să ajungă la finalul anului, după cum indică datele de azi, la peste 3% din PIB, cel mai înalt nivel din 2012 încoace.

Într-o singură lună, octombrie, de­fi­citul de cont curent a crescut cu 1,1 mld. euro, de la 4,2 mld. euro în septem­brie, la 5,3 mld. euro în octombrie.

Deteriorarea deficitelor gemene – comercial şi de cont curent – a pus presiune pe leu, care la începutul lui noiembrie a trecut de 4,6 lei pentru un euro, iar economiştii nu mai cred că el va reveni spre 4,5 lei/euro, în ciuda optimismului guvernului, care a construit un proiect de buget pentru 2018 la un curs de 4,55 lei pentru un euro.

Cererea în creştere ca urmare a majorării salariilor şi reducerii taxelor a influenţat importurile, care cresc din ce în ce mai pronunţat peste exporturi, şi a reaprins inflaţia, care a ajuns la 3,2% în noiembrie.

Potrivit datelor publicate de INS, inflaţia a înregistrat în noiembrie cel mai ridicat nivel din august 2013. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2017 este 2,5% (plus minus 1%), iar prognoza este de 2,7% la finalul anului. Dar economiştii cred că inflaţia va ajunge la mijlocul lui 2018 spre 4%. Cursul a ajuns de la 4,49 lei pentru un euro la începutul anului la 4,63 de lei pentru un euro ieri.

În aceeaşi vreme, ROBOR la 3 luni a ajuns de la 0,87% la începutul anului la 2,13% ieri, dar economiştii spun că este o chestiune de timp până ce indicele va sări de nivelul facilităţii de creditare a BNR, de 2,75% în acest moment. Un ROBOR la 3 luni – care este folosit de băncile comerciale la stabilirea dobânzilor la credite – de 4% va muşca adânc din veniturile celor care au credite bancare şi, alături de inflaţie, va anula în bună măsură avantajele rezultate din majorările salariale.

Deteriorarea deficitelor şi inflaţia au pus, prin urmare, presiune pe curs şi dobânzi şi majoritatea economiştilor anticipează o scumpire semnificativă a creditelor în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO