Bănci și Asigurări

Deficitul de cont curent s-a redus în primele zece luni cu 3,7%, la 8,7 mld.euro; investiţiile străine directe s-au redus cu 60%, la 1,7 mld.euro

Deficitul de cont curent s-a redus în primele zece luni...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2020, 12:45 224

România avea la finele lunii octomrbie un deficit de cont curent de 8,77 miliarde euro, în scădere de la 9,11 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2019, arată datele BNR.

Scăderea deficitului a fost determinate de creşterea excedentului în zona serviciilor şi a veniturilor secundare.

În acelaşi timp, schimburile comerciale internaţionale au rămas pe minus, cu un deficit de 15,1 miliarde euro, în creştere cu 995 milioane euro.

Datele BNR arată că un impact important în scăderea deficitului de cont curent l-a avut creşterea excedentului balanţei serviciilor, cu 715 milioane euro, la 7,8 miliarde euro. Cea mai mare pondere o are sectorul de transporturi, care are un excedent de 3,3 miliarde euro, în timp ce turismul rămâne pe deficit, cu un minus de 1,2 miliarde euro.

În schimb, balanţa veniturilor primare şi-a mărit deficitul cu 191 milioane euro, la 3 miliarde euro,  iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 810 milioane euro, de 1,6 miliarde euro. 

Banca Naţională anunţă de asemenea că investiţiile străine directe au însumat 1,75 miliarde euro (comparativ cu 4,67 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au ridicat la 3,2 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 1,5 miliarde euro.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO