Bănci și Asigurări

Deloitte: profitabilitatea băncilor va scădea anul viitor. Controlul asupra costurilor, creşterea eficienţei şi optimizarea forţei de muncă devin esenţiale

Deloitte: profitabilitatea băncilor va scădea anul...

Autor: Cristina Bellu

10.10.2022, 11:05 208

Profitabilitatea băncilor va rămâne modestă în cursul anului viitor, în contextul unei combinaţii de factori fără precedent care iau în calcul războiul din Ucraina, perturbările de pe lanţurile de aprovizionare, creşterea inflaţiei, înăsprirea politicii monetare şi potenţiala recesiune sau stagflaţie din unele ţări, notează studiul Deloitte Banking and Capital Markets Outlook 2023.

Potrivit acestuia, evoluţia va intra pe un trend crescător în 2026 şi va reveni la nivelurile actuale ale ratelor de rentabilitate a activelor.

“Efectele directe şi indirecte ale evoluţiei economiei globale se vor resimţi în mod disparat la nivelul industriei bancare globale, în funcţie de creşterea economică a ţării şi a regiunii, de nivelul ratelor dobânzilor, de dimensiunea fiecărei bănci, de gradul de capitalizare şi de modelul de business”, se mai arată în raport.

De exemplu, băncile mari, bine capitalizate şi cu portofolii diversificate vor fi mai rezistente în următorii ani. De asemenea, raportul subliniază faptul că evoluţia produsului intern brut (PIB) se află în strânsă corelaţie cu profitabilitatea băncilor, atât în economiile avansate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, aşadar contracţia PIB-ului unei ţări va fi cel mai probabil însoţită de o scădere a ratei rentabilităţii activelor din sistemul său bancar.

Deşi creditarea persoanelor fizice şi juridice pare să stagneze, raportul reaminteşte că băncile au, în general, rezerve solide de capital şi un nivel adecvat de lichiditate, conform datelor raportate de acestea pentru al treilea trimestru din 2022. Pe de altă parte, costul finanţării, indiferent dacă este vorba de depozite sau de alte forme de finanţare, cel mai probabil va rămâne ridicat în următorii ani, conform raportului Deloitte.

“În contextul anticipatei încetiniri economice, băncile îşi fac provizioane pentru a se proteja de potenţiale pierderi din credite şi implementează politici mai stricte de creditare“, subliniază raportul.

De exemplu, băncile din zona euro şi-au înăsprit criteriile de creditare în al doilea trimestru al anului 2022, tendinţă care se preconizează că se va extinde la nivelul întregii Europe.

De asemenea, în contextul volatilităţii veniturilor, devine esenţială atenţia sporită asupra controlului costurilor, precum şi asupra creşterii eficienţei, prin intermediul unei utilizări mai eficiente a capitalului, prin folosirea tehnologiilor avansate, raţionalizarea reţelei de sucursale, crearea de centre de servicii în zone cu costuri reduse sau prin folosirea mai intensă a furnizorilor de servicii. De asemenea, raportul estimează că optimizarea forţei de muncă va deveni o zonă-cheie în 2023.

Segmentul de produse şi servicii pentru persoane fizice şi cel pentru persoane juridice vor fi afectate în grade diferite, potrivit raportului.

Datorită creşterii veniturilor nete din dobânzi, pe fondul creşterii ratelor dobânzilor, băncile dedicate persoanelor fizice vor face faţă mai bine provocărilor din 2023, printre care se numără dobânzile mai mari, inflaţia şi încetinirea creşterii economice. Acest segment de business al băncilor va fi influenţat pozitiv de evoluţia preferinţelor clienţilor, de cererea de produse şi servicii personalizate şi de evoluţia ratelor dobânzilor, dar va fi afectat în mod negativ de factori precum evoluţia pieţei imobiliare, riscul cibernetic şi criminalitatea financiară.

În ceea ce priveşte segmentul de produse şi servicii dedicate persoanelor juridice, acesta se bucură de o bază de clienţi fideli, dar cel mai probabil se va confrunta cu o concurenţă mai puternică şi cu o presiune mai mare pentru a-şi îmbunătăţi modelele de servicii, deoarece companiile aşteaptă ca băncile să le ofere soluţii digitale personalizate, soluţii bazate pe analiza datelor şi consultanţă specializată. Cererea de credite pentru investiţii din partea companiilor este de aşteptat să scadă, însă cererea de credite de capital de lucru ar putea rămâne solidă, arată raportul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO