Bănci și Asigurări

Deloitte: Urmează informatizarea administraţiei fiscale şi intensificarea controalelor în zone de risc

Deloitte: Urmează informatizarea administraţiei fiscale...

Autor: Cristina Bellu

13.10.2020, 15:56 267

Criza generată de pandemia de COVID-19 a accelerat automatizarea, digitalizarea sau implementarea muncii la distanţă, însă incertitudinea fiscală şi lipsa de transparenţă persistă şi vor afecta în continuare mediul de afaceri, susţin experţii fiscali şi juridici din cadrul Deloitte România.

În acelaşi timp, având în vedere scăderea veniturilor la buget şi intenţia autorităţilor de a nu majora taxe şi impozite în perioada următoare, aceştia se aşteaptă la o accentuare a digitalizării administraţiei fiscale, dar şi, probabil, la intensificarea controalelor în zone cu risc fiscal ridicat.

„Incertitudinea cauzată de pandemia de COVID-19 este resimţită inclusiv în domeniul fiscalităţii şi vine atât din nesiguranţa companiilor cu privire la adoptarea unor măsuri fiscale solicitate de multă vreme de mediul de afaceri, cât şi din surprizele legislative ce pot apărea înainte sau după alegerile parlamentare”, spune Dan Bădin, Partener Impozitare Directă în cadrul Deloitte România.

El apreciază că procesul de legiferare continuă în condiţii de netransparenţă, iar numeroase decizii de impact pentru anumite domenii sunt luate fără consultare prealabilă.

„Exemple relevante în acest sens sunt modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale (prin legea nr. 155/2020) şi noua lege privind vânzarea terenurilor agricole (nr. 175/2020), adoptate în această vară, care introduc impozite noi în procente greu de suportat, de 80% şi 90% din valoarea adăugată generată de companii. Între timp, mediul de afaceri încă aşteaptă modificarea legii offshore, care blochează dezvoltarea de proiecte în zona Mării Negre, sau adoptarea actului normativ care să permită consolidarea fiscală şi alte măsuri care ar duce la creşterea atractivităţii României în faţa investitorilor”.

În acelaşi timp, Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice în cadul companiei de audit şi consultanţă Deloitte România, consideră că acest an şi 2021 vor fi extrem de complicaţi prin prisma echilibrului bugetar în condiţiile în care nivelul de colectare a veniturilor fiscale la bugetul de stat în primele opt luni ale acestui an se află sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, cu atenţionarea că la TVA, în mod special, scăderea este de aproape 15% în perioada menţionată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Printre factorii care au generat diminuarea încasărilor la buget se numără evoluţia economică nefavorabilă cauzată de pandemia de COVID-19 şi faptul că multe companii au optat pentru facilitatea acordată de stat de a amâna plata taxelor, fără dobânzi şi penalităţi, până la data de 25 octombrie 2020.

„Este de aşteptat, aşadar, ca nivelul de colectare a veniturilor de la finalul lui 2020 să fie sub cel de anul trecut, în timp ce cheltuielile vor fi mult mai mari. Mai mult, decalajul de încasare la TVA rămâne cel mai mare din Uniunea Europeană, de aproximativ 33% în 2018, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene. În aceste condiţii, estimăm o înteţire a controalelor fiscale în perioada următoare pe zona de TVA, în special în anumite arii în care autorităţile fiscale deja se dovedesc mai active decât în trecut”,concluzionează Vlad Boeriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO