Bănci și Asigurări

Deponenţii Bank of Cyprus cu peste 100.000 de euro în conturi scapă de taxă dacă au credite care coboară balanţă netă sub acest prag

Deponenţii Bank of Cyprus cu peste 100.000 de euro în...

Autor: Anca Dumitrescu

31.03.2013, 13:55 649

Astfel, 37,5% dintr-un depozit de peste 100.000 de euro va fi convertit în acţiuni cu drept de vot la Bank of Cyprys, inclusiv cu drept la dividende. O altă parte de 22,5% dintr-un astfel de depozit va fi reţinută temporar pentru ca banca să respecte termenii recapitalizării, aşa cum s-a convenit în acordul Ciprului cu creditorii internaţionali, a anunţat banca centrală cipriotă.

Acordul încheiat cu zona euro şi FMI prevede impunerea de pierderi deponenţilor Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din ţară, şi închiderea Cyprus Popular Bank, a doua ca mărime.

Banca centrală va numi un evaluator independent al Bank of Cyprus şi procentul de 22,5% din depozitele de peste 100.000 de euro va putea fi la rândul lui convertit în acţiuni, parţial sau total, în termen de 90% de la finalizarea evaluării.

Acest program nu se va aplica deponenţilor ale căror datorii către bancă aduc balanţa lor netă sub 100.000 de euro. Deponenţii de la alte bănci din insulă nu sunt afectaţi de aceste măsuri.

Restul de 40% din fiecare depozit de peste 100.000 de euro va fi blocat pentru asigurarea lichidităţilor băncii. Banii, care nu vor fi folosiţi pentru recapitalizarea băncii, vor primi o dobândă cu 10 puncte procentuale peste nivelul actual şi vor fi deblocaţi în scurt timp, a precizat banca centrală.

Cyprus Popular Bank va fi divizată într-o bancă "bună" şi una "rea". Depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus şi cele peste acest nivel vor fi plasate în banca "rea".

Cyprus Popular Bank va desfăşura activităţi normale începând din 2 aprilie, iar toţi angajaţii şi sucursalele vor trece sub controlul Bank of Cyprus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO