Bănci și Asigurări

Depozite de 800 de milioane de euro ale străinilor au ieşit din ţară într-un an

Matei Păun, managing partner al BAC Investment

Matei Păun, managing partner al BAC Investment

Autor: Liviu Popescu

18.03.2015, 00:07 698

Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la finele lunii ianuarie depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,7 mld. euro, cu circa 800 mil. euro mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

„România nu este o piaţă strategică pentru băncile străine; este mai degrabă o piaţă relativ dificilă dat fiind istoricul legat de credite neperformante care în mare parte continuă să rămână nerezolvat“, consideră Matei Păun, managing partner al BAC Investment.

Depozitele nerezidenţilor au marcat în ultimii doi ani o scădere de circa 2,2 mld. euro, însă această evoluţie părea că se temperase în prima jumătate a anului trecut, când depozi­tele se stabilizaseră în jurul valorii de 6,5 mld. euro. Acestea au revenit însă pe scădere în a doua jumătate a anului.

La nivel agregat, băncile străine, care controlează aproximativ 90% din sistemul bancar românesc, mai au linii de finanţare acordate subsidiarelor locale de circa 12 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO