Bănci și Asigurări

Depozitele bancare ale companiilor au scăzut cu 10 mld. lei în trei luni

Depozitele bancare ale companiilor au scăzut cu 10 mld....

Autor: Ciprian Botea

16.04.2015, 00:07 237

Companiile aveau depozite de 170 mld. lei (38 mld. euro) la băncile locale la finalul lunii martie, în scădere cu echivalentul a 9,5 mld. lei faţă de nivelul din decembrie anul trecut, dinamică generată de scăderea bonificaţiilor oferite de bănci, dar şi de creşterea apetitului companiilor pentru investiţii.

Această evoluţie reflectă atât scăderea ratelor de dobândă la depozitele în lei la minime istorice, cât şi creşterea interesului pentru investiţii în economia reală, în contextul semnalelor de consolidare a cererii interne“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Băncile plăteau în februarie o dobândă medie de circa 1% pe an pentru depozitele atrase de la companii, nivel la jumătate faţă de toamna anului trecut. Comparativ, dobânzile la depozitele companiilor ajungeau la 16-17% pe an în 2009, astfel că nu este surprinzător că firmele nu mai sunt stimulate să-şi ţină banii la bancă la actualele rate de dobândă.

Depozitele la instituţiile de credit participante la schema locală de garantare însumau 148 mld. lei la finalul lunii martie. Alte 22 mld. lei erau depozite constituite la sucursalele locale ale unor bănci străine. Depozitele la instituţiile de credit locale au scăzut cu peste 11 mld. lei în primele trei luni, în timp ce depozitele atrase de sucursalele băncilor străine au crescut cu 1,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO