Bănci și Asigurări

Depozitele bancare ale firmelor au crescut cu două cifre, iar cele ale persoanelor fizice cu numai 5%

Depozitele bancare ale firmelor au crescut cu două...

Autor: Liviu Popescu

23.01.2015, 00:00 258
Populaţia şi companiile aveau la sfârşitul lunii decembrie depozite garantate de schema locală de garantare în valoare de 171 miliarde de lei, în creştere cu 11 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor. Depozitele garantate ale persoanelor fizice însumau 129 mld. lei, în creştere cu 5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, depozitele garantate ale persoanelor juridice, în principal întreprinderi mici şi mijlocii, au avut o evoluţie mai rapidă, şi au crescut la 42 miliarde de lei, cu 12% peste nivelul din perioada similară din 2013. Creşterea în termeni nominali a fost de 6 miliarde de lei, respectiv 4,4 miliarde de lei. În decembrie, depozitele garantate denominate în moneda naţională totalizau 109 miliarde de lei, în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
 
Şi depozitele garantate în valută au avut o dinamică pozitivă, însă cu un avans mai lent, respectiv 4,1% şi au ajuns la 62 miliarde de lei. Suma depozitelor garantate reprezintă 59% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante fondul de garantare, în timp ce ponderea numărului deponenţilor garantaţi în numărul total al deponenţilor la instituţiile de credit participante este de 99,6%. La finele anului trecut, Fondul garanta 13,8 mil. de deponenţi persoane fizice, din care 99,8% cu depozite sub plafonul de garantare de 100.000 de euro, şi 897.000 de clienţi persoane juridice, din care 98,3% cu depozite sub plafon. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO