Bănci și Asigurări

Depozitele din bănci au urcat în 2011 la un nou vârf de 72 mld. euro

Depozitele din bănci au urcat la un nou vârf de 72 mld. euro

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

23.01.2012, 11:18 1273

Depozitele populaţiei, companiilor şi instituţiilor publice au depăşit 309 miliarde de lei (circa 72 mld. euro) la sfârşitul lunii decembrie, un nou vârf al ultimilor ani, după ce economiile ţinute la bănci au crescut în perioada septembrie-decembrie 2011 pentru al treilea trimestru consecutiv, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Băncile participante la schema de garantare deţineau peste 92% din totalul depozitelor, respectiv 286 miliarde de lei, jumătate din această sumă fiind depozite garantate de Fond. Restul sumelor erau depuse la sucursalele băncilor străine, fiind garantate de schemele existente în ţările de origine ale băncilor-mamă.

Clienţii individuali aveau depozite de aproape 115 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 8% faţă de luna decembrie 2010. Dintre acestea erau garantate depozite de peste 106 miliarde de lei. Depozitele în lei reprezintă în continuare circa două treimi din economiile din bănci ale populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO