Bănci și Asigurări

Depozitele fondurilor de pensii au urcat la 89 mil. euro în mai

Foto Shutterstock

Depozitele fondurilor de pensii au urcat la 89 mil. euro în mai

Autor: Ciprian Botea

23.06.2011, 00:07 266

Depozitele la bănci ale fondurilor de pensii administrate privat(Pilonul II) au crescut cu 61% în ultimele două luni şi au ajuns la367 milioane lei (89 mil. euro) la sfârşitul lunii mai,administratorii fondurilor preferând plasamentele la bancă în ciudascăderii dobânzilor din cauza incertitudinilor de pe piaţafinanciară.

Numai pe parcursul lunii trecute, administratorii fondurilorde pensii au constituit depozite cu o valoare cumulată de 68milioane lei (circa 16,5 mil. euro), după ce în primele trei lunidin 2011 se înregistrase o tendinţă susţinută de scădere a sumelordepuse la bancă. Exprimată în procente, creşterea este de aproape23%.

"Valoarea depozitelor bancare a crescut în mai pentru a doualună consecutivă deoarece fondurile de pensii sunt destul deprecaute în activitatea de investiţie. Faţă de luna precedentă doardepozitele bancare şi titlurile de stat au crescut ca pondere întotal active", se arată în ultimul buletin lunar al Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Faţă de luna mai 2010, soldul depozitelor fondurilor de pensiiadministrate privat au crescut de 3,6 ori.

Sumele plasate în depozite bancare reprezentau lasfârşitul lunii trecute peste 7% din activele fondurilor de pensiiobligatorii faţă de 5,9% în aprilie şi 4,7% în martie. Ponderearelativ scăzută a depozitelor în totalul activelor este explicatăde faptul că acestea sunt doar plasamente de refugiu,administratorii fondurilor de pensii aşteptând doar momentuloportun pentru a investi banii în alte instrumente.

Cea mai mare parte a activelor de aproape 5,2 miliarde de leiadministrate de fondurile de pensii private obligatorii suntplasate în titluri de stat. Astfel, la sfârşitul lunii mai valoareaplasamentelor în titluri de stat ajungea la 3,48 miliarde lei (845mil. euro), adică 67% din totalul activelor.

Fondurile de pensii aveau în aceeaşi perioadă plasamente înacţiuni în valoare de 700 milioane lei, în scădere cu aproape 5%faţă de sfârşitul lunii aprilie. Plasamentele în titluri de statreprezentau 13,5% din totalul activelor. Indicele BET al Bursei dela Bucureşti a crescut cu 13% de la începutul acestui an, dar înluna mai a înregistrat o corecţie, revenind pe creştere abia înultimele două săptămâni.

Investiţiile în obligaţiuni corporative reprezentau 456 milioanelei, nivel similar cu cel înregistrat în luna anterioară, dar cu7,7% mai puţin decât la sfârşitul lunii mai 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO