Bănci și Asigurări

Depozitele populatiei alearga sa ajunga din urma creditele

Depozitele populatiei alearga sa ajunga din urma creditele

Criza regleaza pozitia de debitor net fata de banci a populatiei - Evolutia creditelor si a depozitelor de retail (mld. lei)

20.10.2009, 00:00 50

Depozitele clientilor individuali se apropie din nou de soldulcreditelor contractate de la banci, dupa ce in ultimii doi anipopulatia fusese net datoare fata de sistemul bancar, o situatieconsiderata cel putin inconfortabila de analisti.

Pe pietele asezate, bancile atrag de la populatie sume mai maridecat creditele acordate, diferenta fiind utilizata pentrufinantarea companiilor. Pe piata romaneasca, boom-ul retailului dinanii trecuti a facut ca in 2007 soldul creditelor populatiei sadepaseasca in premiera depozitele atrase.

La sfarsitul lunii august de anul acesta, populatia aveadepozite la banci de 94 de miliarde de lei, in timp ce creditelecontractate totalizau 99,6 miliarde de lei. Ecartul, ajuns la maiputin de 6 miliarde de lei, marcheaza astfel o ingustaresemnificativa fata de maximul atins in octombrie anul trecut, candcreditele depaseau depozitele cu 17 miliarde de lei.

Cum soldul creditelor pentru populatie a fost in scadere inultimele luni in timp ce depozitele au crescut, este doar ochestiune de timp pana cand populatia va redeveni creditor net alsistemului bancar.

"E o pozitie mai normala, mult mai confortabila decat situatiadin anii trecuti", spune Dragos Cabat, presedinte al AsociatieiAnalistilor Financiari - CFA Romania.

El subliniaza totusi ca nu ar trebui ca bancile sa exagerezenici in aceasta directie, pentru ca un dezechilibru mare intresumele atrase de la populatie si cele plasate ar arata o proastautilizare a resurselor.

"Daca BNR ar fi nevoita sa absoarba din nou excesul delichiditate din sistem, i-ar scadea capacitatea de a-si impunepolitica monetara", puncteaza Cabat.

Fata de decembrie anul trecut, soldul depozitelor populatieimarcheaza acum o crestere cu aproape 14%, in timp ce creditele auavut o crestere cu mai putin de jumatate de punct procentual.Cresterea depozitelor a fost incurajata si de dobanzile ridicateplatite de banci.

Pentru depozitele in lei, dobanzile au stationat la niveluri de10%-15% pe an pana la sfarsitul verii. In paralel, creditele aufost foarte scumpe, descurajandu-i astfel pe potentialiiclienti.

Si Florian Neagu, sedul serviciului Riscuri Macroprudentiale dinBNR, a aratat recent ca populatia ar trebui sa aiba un rolconsistent de creditor al sistemului bancar. El a subliniat camajorarea economisirii de anul acesta a venit pe un fond deprecautie.

De altfel, si pentru perioada urmatoare Neagu se asteapta la uncomportament conservator din partea populatiei, in conditiile incare averea neta este in scadere, iar temerile legate deperspectiva somajului sunt tot mai pronuntate.

Si bancherii vorbesc de reticenta din partea clientilor lacontractarea de credite, pe fondul incertitudinilor legate devenituri si chiar de pastrarea locului de munca. Majoritateaclientilor prefera sa amane contractarea unui credit cel putin panala primavara, astfel ca vanzarile lunare ale bancilor sunt la maiputin de jumatate fata de mediile lunare de anul trecut.

Florian Neagu anticipeaza ca, cel putin in perioada urmatoare,populatia isi va canaliza economiile tot spre depozite bancare. Petermen lung, ar trebui totusi sa apara o diversificare, odata cumajorarea cheltuielilor cu asistenta medicala, imbatranireapopulatiei si cresterea veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO