Bănci și Asigurări

Deprecierea leului afectează mai mult preţurile suportate de români decât aprecierea

Deprecierea leului afectează mai mult preţurile...

Autor: Andra Oprescu

19.12.2014, 00:05 845

Deprecierea leului a avut consecinţe mai puternice asupra preţurilor de consum decât aprecierea, uneori impactul fiind chiar dublu, însă în ultimul timp dife­renţele s-au diminuat faţă de trecut influenţate de factori precum reducerea inflaţiei sau de redresarea lentă a economiei.

Efectul modificării cursului de schimb asupra preţurilor s-a diminuat în ultimii ani, odată cu adoptarea strategiei de ţintire directă a inflaţiei de către BNR, conform unui studiu publicat de banca centrală. Totodată, asimetria în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi inflaţie s-a redus în ultimul timp, în anii trecuţi deprecierea având un impact mult mai mare decât aprecierea.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 1,26%. În ceea ce priveşte evoluţia cursului, pe parcursul primelor 11 luni din acest an, moneda naţională s-a apreciat cu 1,34% faţă de euro, dar de la începutul lunii iulie până pe 17 decembrie leul s-a depreciat cu aproape 2%. Numai pe parcursul lunii decembrie deprecierea leului a depăşit 1%. Tot în decembrie cursul a atins maximul ultimelor opt luni, de 4,48 lei/euro, pe fondul aversiunii crescute la risc a investitorilor. În acest context, leul a fost cea mai afectată monedă din regiune în decembrie.

„Rezultatele analizei indică o reducere a coeficientului de pass-through al cursului de schimb în variaţia diferiţilor indici de preţ de-a lungul perioadei analizate, printre factorii care pot explica această evoluţie numărându-se: reducerea persistenţei inflaţiei, credibilitatea substanţial sporită a politicii monetare, unele perioade semnificative de apreciere a monedei naţionale şi, de asemenea, perioada prelungită de deficit persistent al cererii agregate“, se menţionează în studiul citat.

Şi guvernatorul Mugur Isărescu a amintit recent că în urmă cu câţiva ani exista o asimetrie destul de mare între fluctuaţia cursului de schimb şi modificarea preţurilor, o depreciere având un impact dublu faţă de apreciere, însă în ultima perioadă această asimetrie s-a redus.

O altă concluzie a studiului este aceea că efectul modificării cursului asupra preţurilor este mai ridicat atunci când inflaţia se situează la valori mai mari.

Pe parcursul anului leul avusese o tendinţă de apreciere, care a încetat în iulie, trimestrul al treilea aducând deprecierea leului. Pe parcursul lunii septembrie cursul s-a menţinut sub nivelul de 4,4, dar în noiembrie a depăşit din nou acest nivel.

Analiştii anticipează că evoluţia leului în raport cu euro va fi una stabilă până la finalul anului, cu o uşoară tendinţă de depreciere. Estimările se situează în general în intevalul 4,4-4,5 lei/euro. Factorii care ar putea antrena deprecierea monedei locale sunt volatilitatea fluxurilor de capital, situaţia din regiune, evoluţia pe plan politic, precum şi deciziile principalelor bănci centrale.

Pentru anul 2015, majoritatea analiştilor estimează tot o relativă stabilitate a cursului, cu o posibilă revenire sub pragul de 4,4 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO