Bănci și Asigurări

Deputatul PNL Andreea Paul cere audierea BNR în Parlament

Deputatul PNL Andreea Paul cere audierea BNR în Parlament

Autor: Andra Oprescu

15.01.2015, 17:26 2385

Andreea Paul, deputat PNL,  cere audierea BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi de aprecierea francului elveţian.

“Parlamentul României şi BNR au datoria de a nu rămâne indiferente faţă de această situaţie şi, mai ales, faţă de pericolele financiare la care sunt expuşi românii îndatoraţi în franci elveţieni. Deja, mulţi dintre ei fac mari eforturi ori sunt în imposibilitatea să-şi achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant”.

Situaţia impune un răspuns urgent pentru că evoluţia francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă,  consideră Andreea Paul.

“Solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziţiei BNR (PL-x nr. 337/2014 şi nr.345/2014). În al doilea rând, solicitarea se impune având în vedere că interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeaşi temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naţionale să prezinte situaţia concretă a creditelor românilor în franci elveţieni, precum şi soluţiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene”.

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit Bloomberg.

 Francul era cotat ieri la Bucureşti la 3,74 lei, iar astăzi cotaţia oficială a ajuns la 4,32 lei.

Aproximativ 200.000 de români au credite în această monedă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO