Bănci și Asigurări

Derivativele in Romania, doar subiect de seminar

24.01.2003, 00:00 55

De ce nu a dat faliment nici o banca dupa prabusirea gigantului Enron? Pentru ca bancile creditoare folosisera tehnici de acoperire a riscului de credit bazate pe instrumente financiare derivative, dupa cum sustin specialistii in domeniu.
Desi Romania are probleme de reglementare a pietei financiare mai importante decat definirea intrumentelor derivative de acoperire a riscului, doi specialisti din Divizia Operatiuni Bancare si Piete de Capital din cadrul PricewaterhouseCoopers Londra au venit sa le povesteasca bancherilor romani cum mai fac altii pentru a se proteja de riscul de credit.
Bancile din Romania ar putea utiliza, peste cativa ani, instrumente de credit derivate pentru a isi degreva situatiile financiare de riscul de credit, cu conditia adoptatii unui cadrul legislativ adecvat, spune   Jonathan Davies, director in cadrul firmei PricewaterhouseCoopers (PwC). Din pacate, cadrul respectiv lipseste si nu nici nu este pe lista de prioritati a autoritatilor. Davies crede insa ca aceste instrumente ar ajuta la dezvoltarea pietei creditului ipotecar, aflata de-abia la inceput.
Pe pietele financiare dezvoltate are loc o schimbare fundamentala a modului in care marile banci privesc creditul: daca pana acum era privit in primul rand ca un risc asumat, de regula, pe termen lung, decizia de creditare tinde sa se bazeze pe usurinta cu care creanta respectiva poate fi vanduta, creditul transformandu-se astfel intr-o marfa comercializabila. Rezultatul: se elibereaza capitalul imobilizat pentru acoperirea riscului de credit, care poate fi reinvestit cu un randament mai bun, iar bilantul contabil al bancii arata mai bine.
Potrivit lui Davies, care este coordonatorul departamentului de instrumente derivate din cadrul PwC Londra, acest tip de operatiuni poate ajuta o banca sa se protejeze fata de riscurile nerambursarii unui imprumut, precum sa-si reduca costurile de finantare.
"Inainte, bancile acordau un credit pentru 15 ani si sperau ca firma contractanta sa nu dea faliment. Acum, bancile pot trata creditul ca o marfa. Nu conteaza daca compania creditata da faliment, atunci cand banca s-a protejat contra riscului", a afirmat Davies.
Paul Middleton, membru al diviziei Operatiuni Bancare si Piete de Capital al PwC Londra, a explicat ca bancile pot utiliza in vederea acoperirii riscului o companie specializata din grup - denumita generic "special purpose vehicle" - care sa asigure finantarea operatiunii.
Spre exemplu, o operatiune de finantare structurata simpla poate avea ca scop protectia fata de riscul neplatii creditului. Astfel, banca poate, contra unei prime, sa vanda dreptul de incasare a creantei catre o alta institutie.
Aceasta ii va achita imprumutul in locul debitorului, in caz de neplata, urmand sa isi recupereze suma de la acesta din urma.
Instrumentele derivate au o mare varietate si raspandire in economiile dezvoltate, valoarea lor ridicandu-se la aproximativ 1.200 miliarde de dolari.
"Suntem in urma, dar ar fi timpul pentru asa ceva pentru ca ar raspunde nevoii de a excede limitele capitalului disponibil. Din pacate lipseste cadrul de reglementare", spune Petru Rares, presedinte la Banca Romaneasca.
Pentru ca instrumentele derivate sa poata fi aplicate si in Romania, cadrul legislativ trebuie completat cu patru elemente specifice, a spus Davies.
Acestea sunt un cadru legal stabil, pentru a atrage investitorii straini, un cadru de reglementare cu autoritati de control, un sistem adecvat de contabilitate si un sistem de impozitare favorabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO