Bănci și Asigurări

Deşi era în redresare, Carpatica Asig şi-a întărit anul trecut echipa de vânzări şi a extins reţeaua teritorială

Deşi era în redresare, Carpatica Asig şi-a întărit...

Autor: Anelis Baciu

02.08.2016, 00:05 1034

Carpatica Asig, a doua mare companie de asigurări ajunsă în faliment după Astra Asi­gu­rări, a mizat anul trecut pe extinderea forţei de vân­zări directe şi indirecte, deşi era în procedură de redresare financiară şi ar fi trebuit, teoretic, să se concentreze mai mult pe re­struc­turarea portofoliului.

Astfel, anul trecut compania a an­gajat 17 agenţi de vânzare şi a în­cheiat noi parteneriate cu brokerii de asigurări. Procedura de redre­sa­re nu a împiedicat asigurătorul si­bian nici să deschidă noi sucursale. Cea mai recentă acţiune de acest fel a fost deschiderea celei de a şap­tea sucursale din Bucureşti la înce­putul acestui an. Astfel, Car­pa­tica Asig ajuns­ese la o reţea te­ri­to­rială for­ma­tă din 63 de sucursale şi agenţii, po­trivit raportului anual al companiei.

Carpatica Asig a intrat în faliment săptă­mâ­na trecută la decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară după ce acţionarii companiei au eşu­at în a majora capitalul sau a atrage alţi inves­ti­tori. Înainte de a intra în faliment, Carpatica Asig a stat doi ani în procedură de redresare financiară.

Potrivit ultimelor calcule ale ASF, Carpatica Asig avea nevoie de un capital suplimentar de circa 900 mil. lei (200 mil. euro) pentru a-şi restabili indicatorii de lichiditate şi solvabilitate. Iniţial, la momentul declanşării procedurii de re­dresare financiară din 2014, calculele indicau un necesar de capital de circa 400 mil. lei. Capi­ta­lul cerut de ASF, de 900 mil. lei, este practic de 41 de ori mai mare decât capitalul actual, care ajunge abia la 22 mil. lei. La majorarea nece­sarului de capital au con­tri­buit probabil şi pierderile imen­se înre­gistrate anul trecut de peste 200 mil. lei (45 mil. euro).

La 30 iunie 2016, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de mi­nus 614 mil. lei, un coeficient de lichi­ditate de 0,46 şi o marjă de sol­vabilitate de minus 615 mil. lei.

La momentul deciziei ASF de declan­şare a falimentului, Carpa­tica Asig avea peste un milion de poli­ţe în vigoare, dintre care circa 936.000 de poliţe auto obligatorii (RCA). Totodată, asigurătorul avea deschise peste 26.500 de dosare de daună.

Potrivit calculelor ASF, despăgubirile pe care Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) le-ar putea plăti ca urmare a falimentului Carpa­tica Asig s-ar situa la mai puţin de 624 mil. lei. Esti­marea ASF este similară cu cea realizată în cazul Astra.

Plăţile în contul daunelor Astra s-au dovedit a fi însă mai mici, de circa 500 mil. lei, potrivit calculelor FGA, în condiţiile în care nu toţi păgubiţii au depus cereri de daună. Cu alte cuvinte, şi în cazul Carpatica Asig suma de plată ar putea fi mai mică.

Fondul de Garantarea plăteşte daune în limita a 450.000 de lei (100.000 euro) pe fiecare poliţă de asigurare, restul sumei în cazul în care daune depăşeste plafonul FGA urmând să fie recuperat în instanţă prin înscrierea la masa credală.

Fondul de Garantarea avea anul trecut disponibilităţi de circa un miliard de lei, iar în aceste condiţii cele două falimente- Astra şi Carpatica- vor duce la epuizarea fondurilor FGA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO