Bănci și Asigurări

Deşi inflaţia şi dobânda-cheie a BNR sunt în ascensiune, BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen menţin dobânzile la depozitele populaţiei în lei la 0,6%-0,9% pe an

Deşi inflaţia şi dobânda-cheie a BNR sunt în...

Autor: Claudia Medrega

09.05.2018, 00:08 2439

♦ Majorarea dobânzii-cheie de trei ori în acest an, până la 2,5%, şi trendul ascendent al inflaţiei nu îi presează pe bancheri să crească dobânzile pentru depozite  l Unele bănci mari ţin dobânzile la depozitele în lei pe un an sub 1%.

Ratele românilor la creditele în lei au crescut pe măsură ce ROBOR a avansat, după ce BNR a majorat dobânda-cheie, dar ban­che­rii nu s-au grăbit să plă­tească mai mult şi pentru de­pozitele în lei atrase de la populaţie, încercând astfel să-şi consoli­de­ze marjele de câştig (diferenţa dintre do­bân­da la credite şi cea la depozite).

Dobânzile boni­ficate de bănci la depo­zite rămân sub dobânzile la credite, oscilând în jurul pragului de 1% sau chiar sub acest nivel, în timp ce inflaţia a sărit spre 5%, iar dobânda-cheie a urcat până la 2,5%.

Unele bănci mari, precum BCR, BRD, CEC Bank sau Raiffeisen Bank, plătesc clien­ţilor la depozitele în lei constituite pe un an do­bânzi cuprinse între 0,6% şi 0,9%. Bonificaţii mai bune se observă la băncile cu capital gre­cesc sau la bănci de talie mică şi mai recent in­trate în piaţă cum ar fi TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank.

Dobânzile la credite şi la depozite depind, în principiu, de evoluţia dobânzilor din piaţa in­ter­bancară, care sunt influenţate de mo­difi­carea dobânzii-cheie, dar şi de nivelul lichidităţii.

După ce consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de luni să ope­reze a treia majorare a dobânzii-cheie din 2018, la 2,5%, dobânzile pe piaţa inter­bancară şi-au con­tinuat raliul într-un ritm ac­ce­lerat, Robor la trei luni, re­­ferinţa principală pen­­tru cre­di­­tele de re­tail în lei cu do­bân­dă va­ria­bilă fă­când ieri un salt la 2,68%.

Unii bancheri sus­­­ţin că este o pro­ble­­mă de timp până când vom ve­­dea do­bânzi mai mari la de­po­zite, de­­cizia de a majo­ra do­bân­zile bonifi­ca­te la su­mele eco­nomisite de populaţie fiind di­fe­rită de la ban­că la bancă, în funcţie de nece­sarul de lichidităţi.

În prezent, persistă excesul de lichiditate în con­diţiile în care depozitele atrase sunt mai mari decât creditele.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu anticipează că bancherii vor decide să majoreze foarte curând dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să concureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru populaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO