Bănci și Asigurări

Deţinerile de cash ale investitorilor cresc, semn că “urşii” sunt speriaţi

Deţinerile de cash ale investitorilor cresc, semn că...

Autor: Catalina Apostoiu

13.09.2016, 21:32 1740

Investitorii şi-au majorat deţinerile de cash la începutul acestei luni, adoptând o perspectivă pesimistă asupra stării pieţelor la nivel mondial şi preferând numerarul pe fondul unei goane după randament la scară mondială, relevă cel mai recent sondaj lunar realizat de Bank of America Merrill Lynch în rândul managerilor de fonduri, citat de Financial Times. 

Nivelul deţinerilor de cash a avansat la 5,5% în această lună de la 5,4% în august, 42% din investitori spunând că au fost determinaţi să se reorienteze către cash de perspectivele mai întunecate de pe pieţe. 20% dintre participantţii la sondaj au declarat că preferă să deţină cash mai degrabă decât titluri cu randamente scăzute ca obligaţiunile guvernamentale ale căror preţuri au fost împinse la maxime record în ultimele luni. Goana după cash survine de asemenea în condiţiile în care 54% dintre investitori consideră că acţiunile şi obligaţiunile sunt acum supraevaluate, un maxim istoric potrivit sondajului BAML.

Goana după randament s-a accelerat în contextul în care băncile centrale din Japonia şi Europa şi-au dus dobânzile în teritoriu negativ, penalizând băncile pentru deţinerea de rezerve excesive de cash la banca centrală. Potrivit sondajului BAML, realizat în perioada 2-8 septembrie, 83% din manageri se aşteaptă ca dobânzile negative să persiste în Japonia şi zona euro în următoarele 12 luni. Iar în pofida pesimismului relativ legat de starea pieţelor, peste un sfert (26%) din manageri se aşteaptă la o creştere economică mai puternică la nivel mondial anul viitor. Perspectiva dezintegrării UE a fost menţionată drept cel mai mare risc pentru economia mondială, peste riscurile legate de o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO