Bănci și Asigurări

Deutsche Bank, 50 de nuanţe ale fraudei. Până unde merg băncile pentru a obţine profit

Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 mld. dolari anul trecut pentru manipu­larea dobânzii interbancare Libor în SUA. De altfel, banca germană este în conflict cu autorităţile financiare americane, care o acuză de încălcarea embargoului contra Siriei şi Iranului

Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 mld. dolari anul trecut pentru manipu­larea dobânzii interbancare Libor în SUA. De altfel, banca germană este în conflict cu autorităţile financiare americane, care o acuză de încălcarea embargoului contra Siriei şi Iranului

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2016, 16:39 4053

Ce fac băncile pentru a obţine profit poate fi legitim în ochii bancherilor, dar nu şi con­form legii, iar în ultimele săptămâni a tot ieşit în evidenţă în acest sens un nume: Deuts­che Bank, cea mai mare bancă germană.

Cea mai recentă veste este că în Africa de Sud banca centrală a amendat această bancă cu 10 milioane de ranzi (puţin mai mult de 570.000 de euro) pentru că a găsit deficienţe în sistemul care ar fi trebuit să combată spălarea de bani, potrivit BDlive. Suma păleşte în comparaţie cu alte amenzi primite.

Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 mld. dolari anul trecut pentru manipu­larea dobânzii interbancare Libor în SUA. În legătură cu acest caz, luna trecută boardul de supraveghere l-a eliberat din funcţie pe şe­ful comisiei de „integritate“, Georg Tho­ma, care a încercat să facă lumină în scandal.

De altfel, banca germană este în conflict cu autorităţile financiare americane, care o acuză de încălcarea embargoului contra Siriei şi Iranului, notează Le Matin. Mai nou, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din SUA (SEC) se întreabă dacă nu cumva Deutsche Bank şi-a supraevaluat produsele - obligaţiuni garantate cu credite imobiliare - şi şi-a ascuns din pierderi în 2013, scrie AFP, care citează surse apropiate situaţiei. Sursele au confirmat informaţii difuzate de Bloomberg.

Tot Bloomberg scrie că situaţia în care se află Deutsche Bank merge din rău în mai rău. Cota băncii pe piaţa de 5.300 de miliarde de dolari a valutelor s-a prăbuşit de la 14,5% anul trecut la 7,9%, arată datele Euromoney Institutional Investor. Deutsche Bank a căzut pe locul patru în clasamentul trederilor de valută de pe doi anul trecut şi unu între 2005 şi 2013.

La începutul săptămânii, ratingul băncii a fost retrogradat de Moody’s Investors Service, ajungând astfel la doar două trepte de categoria junk, cu risc ridicat. Instituţia finan­ciară elimină locuri de muncă (în toam­na anului trecut a anunţat că îşi va reduce personalul cu 26.000 de persoane până în 2018), îşi restrânge geografic activi­ta­tea şi renunţă la clienţi pentru a reveni pe pro­fit. Veniturile nete ale diviziei de trading şi de vânzare de obligaţiuni, care include tran­zacţiile valutare, s-au prăbuşit cu aproa­pe 30% în primul trimestru, în ritm anualizat.

„Deutsche Bank a fost lovită în special de restructurări şi de refaţetări. Este dificil pentru toate băncile europene. Ai dobânzi negative în Europa, ceea ce nu ajută cu nimic mediul de afaceri“, spune Paul Gulberg, analist la Portales Partners.

Oricât de dificil ar fi terenul pe care s-a aventurat, banca şi-o şi face cu mâna ei. Luni, Deutsche a anunţat că a înregistrat pentru anul trecut cheltuieli de 450 de milioane de euro legate de cazuri de fraudă cu tranzacţii cu acţiuni, dar nu a dat mai multe detalii, scrie Reuters.

Banca şi-a majorat provizioanele pen­tru „fraudă externă“ la 475 de milioane de euro în 2015 de la „doar“ 20 de milioane de euro în 2014.

Banca Reglementelor Internaţionale defineşte „frauda externă“ ca fiind „pierderile cauzate de acţiuni de genul celor făcute de o terţă persoană cu intenţia de a frauda, de a a-şi însuşi pe nedrept o proprietate şi de a ocoli legea“.

Investitorii nu sunt mândri de banca lor. Ei au respins pachetele salariale oferite executivilor după ce banca a raportat anul trecut pierderi de aproape 7 miliarde de euro.

Deutsche se pare că nu-şi alege bine nici clienţii. Controversatul om de afaceri de­venit politician republican Donald Trump, care candidează la preşedinţia SUA, a chemat în judecată banca pentru a scăpa de un împrumut personal de 40 de milioane de dolari luat în 2008 pentru construirea Trump International Hotel & Tower din Chicago. Politicianul argumentează că haosul finan­ciar din acea periodă reprezintă un caz imprevizibil de „forţă majoră“, sau o intervenţie dumnezeiască, care-i anulează obligaţia de a-şi plăti datoriile. Trump a luat în total credite de 640 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa proiectul, potrivit New York Daily News.

Cu aceste probleme pe cap, nu este de mirare că pesimiştii de serviciu cred că Deutsche Bank va fi următorul Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO