Bănci și Asigurări

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, se prăbuşeşte: Acţiunile Deutsche Bank au scăzut sub 8 euro, minim istoric

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, se...

Autor: Ştefan Stan

05.12.2018, 12:21 67933

Acţiunile creditorului german Deutsche Bank au scăzut la un nou minim record în şedinţa de miercuri, după ce s-a prăbuşit sub 8 euro/titlu. Prăbuşirea vine în condiţiile unei noi anchete ale autorităţilor legate de suspiciuni de spălare de bani. 

Acţiunile creditorului german erau la ora transmiterii acestei ştiri cotate la 7.96 euro/ titlu, fiind a doua oară în istoria băncii când scad sub pragul de 8 euro/acţiune.

Autorităţile au percheziţionat joi mai multe filiale ale Deutsche Bank AG din oraşul german Frankfurt, în urma unor suspiciuni de spălare de bani legate de cazul Panama Papers, relatează site-ul Bloomberg.

Doi angajaţi ai băncii, în vărstă de 46 şi respectiv 50 de ani, sunt consideraţi suspecţi în caz, conform unui comunicat emis de autorităţile germane.

Procurorii au transmis că peste 170 de oficiali şi reprezentanţi ai poliţiei sunt implicaţi în percheziţii.

Reprezentanţii Deutsche Bank au emis un comunicat prin care confirmă că poliţiştii investighează mai multe filiale germane ale băncii şi au transmis că vor coopera cu autorităţile.

Acţiunile Deutsche Bank (DBK), listate şi la bursa de la Bucureşti, se tranzacţionează la minimul istoric de circa 8,2 euro pe unitate, minus 4% faţă de şedinţa precedentă, în condiţiile în care investitorii penalizează banca pe fondul unei posibile legături a acesteia cu Danske Bank, acuzată de spălare de bani, scrie publicaţia Bloomberg. În România, Deutsche Bank desfăşoară operaţiuni de recuperare de credite neperformante şi are şi un centru de dezvoltare software.

Deutsche Bank a fost penalizată anul acesta de mai multe ori de investitori ca urmare a schimbării managementului, a rezultatelor financiare diminuate şi a turbulenţelor politice din Italia şi din Turcia, dar în prezent banca germană se confruntă cu cel mai mare scandal de spălare de bani din Europa. „ASF-ul german”, BaFin, investighează în prezent legătura Deutsche Bank cu Danske Bank, spune o sursă a Bloomberg.

„În mediul actual, cea mai mică veste negativă este suficientă pentru a determina oamenii să renunţe la active riscante, în special în ceea ce priveşte subiecte sensibile precum spălarea de bani”, spune Andreas Meyer, manager de portofoliu al Aramea Asset Management AG. Deutsche Bank gestionează active de aproape 1.500 mld. euro, adică de aproape opt ori cât a produs întreaga economie a României în 2017.

Howard Wilkinson, fost director la Danske Bank, care a uimit luni parlamentarii danezi spunând că a primit bani din partea băncii, a estimat că mai mult de jumătate din fondurile suspecte de 230 mld. dolari pe care le-a gestionat au fost furnizate de un creditor căreia nu i-a dezvăluit identitatea. Ulterior, o persoană apropiată situaţiei a identificat creditorul ca fiind o sucursală americană a Deutche Bank, notează agenţia de presă Thomson Reuters.

Cele mai recente raportări financiare ale gigantului Deutsche Bank demonstrează că instituţia bancară se confruntă în continuare cu problema profitabilităţii, potrivit CNBC.

Creditorul german a raportat ieri un profit net de 229 milioane de euro, peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, care indicau 149 mil. euro. Cu toate acestea, performanţa înregistrată în al treilea trimestru din 2018 este cu 65% sub performanţa din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul înainte de taxe s-a ridicat la 506 milioane de euro, în comparaţie cu nivelul de 933 milioane de euro înregistrat în T3 2017.

„Cu profitul înainte de taxe la 506 milioane de euro, acest rezultat reprezintă un alt prag pe care încercăm să îl atingem în drumul nostru spre sustenabilitate. Avem costurile sub control şi destul capital să creştem. Ne pregătim să fim profitabili în 2018, pentru prima dată din 2014 până în prezent“, spune Christian Sewing, CEO al Deutsche Bank.

Deutsche Bank a început să se confrunte cu probleme încă de la începutul crizei financiare din 2008, odată cu toate băncile mari ale lumii, însă creditorul a fost afectat şi de criza datoriilor din zona euro din 2012. Creditorul german s-a confruntat şi cu amenzi de miliarde de dolari, cu o competitivitate mai acerbă în piaţă şi cu scăderi masive în cota de piaţă atât pe segmentul comercial, cât şi pe cel de investment banking.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO