Bănci și Asigurări

Deutsche Bank i-a ajutat pe oligarhii ruşi să “înălbească” 10 miliarde de dolari

Deutsche Bank i-a ajutat pe oligarhii ruşi să...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

28.12.2015, 11:37 410

O investigaţie internă a Deutsche Bank asupra subsidiarei din Rusia a identificat tranzacţii suspecte în valoare de 10 miliarde dolari, mai mult decât estimarea precedentă de şase miliarde dolari.

În tranzacţiile respective clienţii ruşi ai bănci cumpărau titluri de valoare în ruble de la filiala din Moscova a băncii şi vindeau titluri similare în valute ca dolarii SUA, prin filiala din Londra.

Deutsche Bank a fost una din primele mari bănci occidentale care a intrat pe piaţa din Rusia după căderea comunismului. Însă după scandal, divizia de onshore investment banking din Rusia a fost închisă de noul CEO John Cryan, dar banca şi-a menţinut diviziile de transaction banking şi asset management.

Scandalul din Rusia a pornit de la procurorii americani care acum câţiva ani au început să investigheze operaţiunile oligarhilor ruşi cu legături în lumea politică.

Deutsche Bank a putut să fie o bancă de tranzit datorită relaţiilor foarte bune între Germania şi Rusia după căderea comunismului. Strângerea acestor relaţii nu a fost pe placul americanilor care astfel îşi vedeau redusă influenţa în Europa.

Nemţii sunt principalii suporteri ai ruşilor şi în îndulcirea sancţiunilor impuse de americani şi comunitatea internaţională după ce ruşii au invadat Crimeea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO