Bănci și Asigurări

Dezastru pentru bănci: Aşa cum este scris textul Ordonanţei şi prima interpretare a bancherilor, „taxa pe lăcomie” va fi trimestrială, nu anuală, ceea ce înseamnă o sumă de patru ori mai mare decât estimarea iniţială. Dacă este aşa, toate băncile vor fi pe pierderi

Dezastru pentru bănci: Aşa cum este scris textul...

Autor: Cristian Hostiuc

19.12.2018, 14:56 6821

Taxa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată marţi seară de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, stârneşte noi controverse.

Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată.

Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.

Conform bancherilor, în textul Ordonanţei nu scrie nicăieri că taxa este anuală, ci trimestrială şi asta înseamnă că la finalul fiecărui trimestru se aplică 0,9% din activele bancare.

Spre exemplu, pe rezultatele la nouă luni din 2018, Banca Transilvania la active de 64 miliarde lei, ar trebui să plătească o taxă de 570 milioane lei la finalul fiecărui trimestru, ceea ce înseamnă o sumă anuală de 2,3 miliarde lei, nu de 570 milioane lei, cât s-ar fi înţeles iniţial.

Asta ar însemna că tot profitul ar fi mâncat şi banca trimisă pe pierderi. La nouă luni, Banca Transilvania a raportat un profit de 979 milioane lei.

Bancherii speră ca ministerul Finanţelor să vină cu clarificări în privinţa modului de calcul a taxei pe lăcomie.

Care sunt tipurile de instituţii financiar-bancare care ar urma să fie obligate la plata taxei pe active, denumită „taxa pe lăcomie”, dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 1,5%:

@ Instituţiile de credit, persoane juridice române, definite, astfel, potrivit legii de organizare şi funcţionare;

@ Instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române, înscrise în Registrul general ţinut de Banca Naţională a României;

@ Instituţiile de plată, persoane juridice române, care acordă credite legate de serviciile de plată;

@ Instituţiile emitente de monedă electronică, persoane juridice române, care acordă credite legate de serviciile de plată;

@ Alte persoane juridice, care desfăşoară, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, activităţi financiare;

@ Sucursalele din România ale persoanelor juridice străine, din categoria celor prevăzute anterior.

 

Baza de calcul a „taxei pe lăcomie”, plata taxei şi depunerea declaraţiei fiscale

@ Taxa pe lăcomie se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor asupra activelor contribuabilului existente la sfârşitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în patrimoniu, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

@ Media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii.

@ Contribuabilii sunt obligaţi să calculeze, să declare şi să plătească taxa pe lăcomie, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe lăcomie.

@ Prin excepţie, contribuabilii care încetează să existe într-un trimestru au obligaţia de a declara şi a plăti taxa pe lăcomie aferentă până la data depunerii situaţiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv până la data radierii , după caz.

@ Modelul şi conţinutul declaraţiei taxei pe lăcomie se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

@ Cheltuiala cu această taxă este cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal.

@ Taxa pe lăcomie reprezintă venit al bugetului de stat şi se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Cum se stabilesc cotele „taxei pe lăcomie” în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă:

@ Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale (pp), inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;

@ Dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 0, 51 – 1 pp, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;

@ Dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 1,01 - 1,5 pp, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,6%;

@ Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 pp, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,9%.

@ Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 pp peste pragul de referinţă, cota taxei pe lăcomie de 0,9% se majorează progresiv cu câte  0,3 pp la fiecare depăşire cu câte 0,5 pp, inclusiv, a pragului de referinţă majorat cu 2 pp.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO