Bănci și Asigurări

Dezastru după dezastru pentru Marea Britanie: Lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai slab nivel din ultimii 37 de ani, iar investitorii avertizează că vine recesiunea

Dezastru după dezastru pentru Marea Britanie: Lira...
16.09.2022, 16:05 3616

Lira sterlină a coborât la un nou minim al ultimilor 37 de ani în raport cu dolarul american şi la un minim al ultimelor 19 luni în raport cu euro, după ce cifrele mai slabe decât estimările privind vânzările cu amănuntul au reaprins temerile legate de economia Marii Britanii, scrie Reuters.

Lira sterlină a scăzut cu peste 1% în raport cu dolarul, până la 1,1351 dolari, cel mai scăzut nivel din 1985 încoace, şi a fost tranzacţionată ultima dată la 1,1404 dolari.

Majoritatea monedelor majore s-au luptat împotriva dolarului în ultimele luni, iar bancnota verde a primit un nou impuls în această săptămână, după ce inflaţia americană mai mare decât se aştepta a determinat pieţele să estimeze o nouă majorare importantă a dobânzii de către Rezerva Federală săptămâna viitoare. 

Euro a urcat până la 87,71 pence vineri, cel mai ridicat nivel din februarie 2021 în raport cu lira. 

Pe 16 septembrie 1992, Marea Britanie a ieşit din Mecanismul ratei de schimb - un sistem conceput pentru a reduce fluctuaţiile valutare înainte de lansarea euro - provocând o devalorizare puternică a lirei.

În acea zi, cunoscută acum sub numele de "Miercurea Neagră", lira sterlină a scăzut cu 4,3%, terminând ziua la 1,778 dolari , mult peste nivelul de astăzi.

Scăderea de vineri a venit în urma datelor care au arătat că volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 1,6% în august - cea mai mare scădere din decembrie 2021, un rezultat mai slab decât toate previziunile economiştilor, care indicau o scădere de 0,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO