Bănci și Asigurări

Dezastru la una dintre cele mai mari bănci din lume: Şeful diviziei de tranzacţionare cu metale preţioase a JPMorgan este acuzat că ar fi manipulat piaţa timp de opt ani

Dezastru la una dintre cele mai mari bănci din lume:...

Autor: Alex Ciutacu

16.09.2019, 17:01 3144

Şeful diviziei globale de tranzacţionare metale preţioase a băncii americane JPMorgan, una dintre cele mai mari bănci din lume, a fost acuzat de procurorii americani că ar fi condus în ultimii opt ani o conspiraţie pentru a manipula piaţa globală a metalelor preţioase, realizând astfel fraudă, potrivit Financial Times.

Michael Nowak, 45 ani, un vetaran din JPMorgan care a condus divizia de tranzacţonare metale preţioase, a fost acuzat alături de alţi doi traderi de „o schemă masivă, multianuală de manipulare a pieţei pentru contractele futures pe metale preţioase prin care a comis fraude în defavoarea participanţilor la piaţă”, explică asistentul procurorului-şef, Brian Benczkowski.

Potrivit procurorilor, „traderii recurgeau la mutări precum plasarea unor comenzi mari şi anularea acestora înainte de fi executate pentru a crea lichiditatea şi a influenţa preţurile, în timp ce tranzacţionau la capătul opus al pieţei”.

Astfel, traderii au plasat comenzi false pentru aur, argint, platină şi paladiu pe Bursa din New York, potrivit acuzaţiilor.

Alături de HSBC, JPMorgan este una dintre marile bănci care domină fluxurile de tranzacţionare pentru aur şi argint.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO