Bănci și Asigurări

Dezastrul de la Ministerul Transporturilor: 3 miliarde de lei au rămas necheltuiţi în bugetul pe 2015, în vreme ce autostrazile se prăbuşesc

Dezastrul de la Ministerul Transporturilor: 3 miliarde de...

Autor: Iulian Anghel

04.02.2016, 13:02 1409

Între toate instituţiile, Ministerul Transporturilor a avut neexecuţia cea ma mare în bugetul de anul trecut – 3 miliarde de lei nefolosiţi în 2015, a declarat Dragoş Pâslaru, consilier al primului ministru, la colocviul „Creştereaeconomică potenţială”.

Bugetul consolidat a încheiat anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB (10 mld. lei). Până a se ajunge aici însă statul a cheltuit în ultima lună din an 2,2% din PIB (15 mld. lei) peste veniturile din această decembrie, trecând, astfel, de la un excedent de 0,7% din PIB (5,2 mld. lei) la un deficit de 10 miliarde de lei. Excedentul la 11 luni a fost obţinut, în bună măsură, prin neexecutarea cheltuielilor de investiţii. La 11 luni, cheltuielile totale de investiţii erau de doar 26 miliarde de lei, faţă de un program anual de 45 mld. lei. Pe ultima lună s-a mai recuperat ceva, dar important pe ce s-au cheltuit banii.

Potrivit lui Dragoş Pâslaru, Ministerul Transporturilor, care gestioneză fondurile pentru infrastructură, nu a cheltuit anul trecut 3 miliarde de lei din fondurile alocate. Acest lucru înseamnă un sfert din bugetul alocat iniţial.

Cum s-a ajuns aici?

“Nu există (în administraţie – n.red.) niciun fel de gândire privind secvenţialitatea proiectelor”, a explicat Pâslaru.

“Ne-am concentrat foarte mult pe unde să treacă autostrada sau calea ferată şi nu ne-am gândit la secveţinalitate - cine, când cum, care sunt paşii. Gândim pe zece ani un proiect dar nu-l gândim pe stadii de execuţie, de construcţie, de finanţare.”

Potrivit consilierului primului ministru, lumea are impresia că noi nu avem bani din această cauză nu se fac autostrăzi

“Problema nu este de finanţare. BEI ne dă 6 mld. euro pentru infrastructură cu dobândă aproape de zero.”

“Mergem aşa din ignoranţă şi pentru că nu există nicio presiune de jos în sus care să determine mai multă coerenţă. România este o ţară uşor de cumpărat cu pâine şi circ.”

Pâslaru mai spune că 30% din bugetul total al statului “sunt bani daţi aiurea”.

“În Botoşani hârtia igenică (cumpărată de instituţii – n.red.) este de 30 de ori mai scumpă decât în Bucuteşti, aceasta este risipa banului public.”

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24