41% din plăţile de salarii din România se fac cash, a spus Bogdan Pătru, government engagement lead, România şi Croaţia, la Mastercard.
El a vorbit la conferinţa „Planul de business al României în 2025. Strategii de recuperare a decalajelor. Priorităţi imediate de creştere“, pe care Bucharest Center For Economy & Society (CES Bucharest) cu susţinerea Ziarului Financiar a organizat-o.
Principalele declaraţii ale lui Bogdan Pătru:
Progrese, cu siguranţă, s-au făcut şi îmi aduc aminte de discuţii de acum 10 ani când vorbeam de incluziune, educaţie, ponderea plăţilor electronice. Inclusiv la ce s-a spus în ultimii ani şi nimeni nu poate spune altceva: plăţile electronice au explodat. Dacă ne uităm la baza de pornire, pot spune că dacă ajungi de la 4% la 10% din PIB. Noi vedem însă un progres constant şi atunci fie că vorbim de educaţie financiară, de incluziune, progrese s-au înregistrat.
Aceste progrese au venit şi pe fondul implicării autorităţilor.
Am văzut măsuri care au încurajat plăţile electronice. Asigură o trasabilitate, o fiscalizare faţă de plăţile în numerar şi cu cât ai mai multe plăţi electronice, cu atât ai o colectare mai bună de taxe şi impozite, în special pe zona de TVA.
Se vede o scădere a numerarului. Este în continuare principalul mijloc de plată, dar este în scădere. Se vede o creştere a numărului de plăţi electronice, a valorii plăţilor electronice. Se estimează că plăţile electronice au ajuns la 35%-36% din plăţile totale.
E greu să calculăm noi puterea de cumpărare sau ce bani rămân. Noi suntem o infrastructură. Putem vedea numărul de tranzacţii şi să facem nişte analize şi previziuni în funcţie de cum decurg plăţile.
41% din firme îşi plătesc angajaţii cash. Este un studiu din 2024.