2025 este cu vizibilitate minimă din punct de vedere economic, este de părere Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România.
El a vorbit la conferinţa „Planul de business al României în 2025. Strategii de recuperare a decalajelor. Priorităţi imediate de creştere“, pe care Bucharest Center For Economy & Society (CES Bucharest) cu susţinerea Ziarului Financiar a organizat-o.
Principalele declaraţii ale lui Valentin Tătaru:
Economia se vede altfel din sălile de hotel, din clădirile în care facem noi analize. De obicei, se vede puţin altfel la firul ierbii. De data aceasta converg cele două viziuni. Este un an care se prefigurează destul de descurajant, având în vedere potenţialul. Avem o creştere de 0,9.
Sunt multe controverse legate de măsurarea PIB-ului în sine şi ce înseamnă de fapt, dar deocamdată nu avem ceva mai bun. Avem o creştere mediocră în cel mai bun caz în acest an, din punctul de vedere al PIB-ului.
Concluziile care s-ar prefigura: văd o economie foarte dezechilibrată. Acest 0,9 vine, de fapt, din evoluţii destul de divergente şi de mult nu au mai fost evoluţii atât de divergente. La industrie, pe medie, la septembrie este la -1; ai zice neplăcut, dar nu e aşa dramatic. În detalii te uiţi şi vezi că ai sectoare cu -15, -20 şi alte sectoare cu +15-20.
Divergenţele sunt foarte evidente. La construcţii ai minus 20 la rezidenţial şi pe infrastructură +8%. Aceeaşi observaţie la servicii.
Noi economiştii vorbim pe medie şi de fapt nu reprezentăm pe nimeni. Noi avem 1% estimare de creştere pe anul acesta.
2025 este cu vizibilitate minimă. Elefantul din cameră este pachetul fiscal, care se presupune că va fi adoptat de viitorul guvern, oricare va fi acela şi care va da tonul pentru restul anului, pentru că urmează probabil să fie adoptat destul de devreme – T1.
O indexare automată a pensiilor la 1 ianuarie conform noii legi, înseamnă că ar trebui să crească cam cu 12%, adică 1% din PIB, peste cât vom termina anul acesta, probabil spre 8% deficit bugetar.