Bănci și Asigurări

Dezimplicare a băncilor în economie. Misterul relaţiei dintre bănci şi economia României: deşi intermedierea financiară scade, PIB-ul creşte şi băncile fac cele mai mari profituri din Uniunea Europeană

Dezimplicare a băncilor în economie. Misterul relaţiei...

Autor: Mircea Nica

16.02.2023, 00:07 168

Dragoş Cabat, analist economic: Pentru că vedem că intermedierea financiară scade, creditarea scade şi ca active din PIB acestea sunt semne clare că economia ar trebui să scadă în perioada următoare Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen: Am avut mediul acesta inflaţionist foarte puternic anul trecut care a ţinut PIB-ul nominal destul de sus.

Intermedierea financiară, respectiv raportul soldului creditelor în Produsul Intern Brut (PIB), a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, de 25%, în ciuda unui profit record înregistrat de sistemul bancar în anul 2022. În acelaşi timp, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut la 50%, după ce în perioada 2020-2021 a dat semne de creştere.

În ultimii cinci ani, intermedierea financiară în România s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, dând semne de creştere în perioada 2020-2021 şi ajungând la cel mai mare nivel, respectiv 27,3% în anul 2021. În linie cu intermedierea finan­ciară şi nivelul activelor în PIB a crescut la cel mai mare nivel în 2021 de 53,9%.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)