Bănci și Asigurări

Direcţiile judeţene ANAF preiau administrarea contribuabililor mijlocii

Direcţiile judeţene ANAF preiau administrarea...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

11.11.2018, 14:00 1898

Direcţiile judeţene ale ANAF vor prelua administrarea contribuabililor mijlocii de la opt direcţii regionale, a decis Guvernul, care a adoptat o HG privind organziarea şi funcţionarea instituţiei.  

Actul normativ prevede desfiinţarea unor administraţii fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcţiilor generale regionale din Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, înfiinţarea unui Serviciu intern de prevenire şi protecţie, în baza Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi înfiinţarea unui Birou pentru protecţia datelor cu caracter personal.

Trecerea administrării contribuabililor mijlocii la direcţiile judeţene s-a făcut, conform expunerii de motive a actului normativ, în baza unei OUG a Guvernului din 2018 privind prorogarea termenului de administrare, de către organele fiscale de la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti, a obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, de la data de 1 august 2018 la data de 1 noiembrie 2018. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să elaboreze "proiectul de hotărâre a Guvernului de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prin care să declanşeze procedurile de implementare a Legii nr. 30/2018 pentru completarea art. 30 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în sensul preluării administrării contribuabililor mijlocii de către organele fiscale de la nivel judeţean şi a municipiului Bucureşti".

În această situaţie se impune desfiinţarea Administraţiilor fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, arată expunerea de motive. Personalul administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivel de regiune se preia, în condiţile legii, în cadrul structurilor de specialitate sau suport din unităţile fiscale care realizează administrarea obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii de la nivelul judeţelor sau al municipiului Bucureşti, după caz.

ANAF publică periodic lista contribuabililor mijlocii, în baza a trei criterii – totalul activelor, cifra de afaceri netă şi numărul mediu de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO