• Leu / EUR4.6639
  • Leu / GBP5.2762
  • Leu / USD4.1179
Bănci și Asigurări

Directiva UE care va schimba piaţa instrumentelor financiare: MiFID II va face lumină în tranzacţiile opace şi va proteja investitorii de „băieţii deştepţi” din companiile de servicii financiare

Directiva UE care va schimba piaţa instrumentelor financiare: MiFID II va face lumină în tranzacţiile opace şi va proteja investitorii de „băieţii deştepţi” din companiile de servicii financiare

Autor: Răzvan Botea

3 ian 2018 2124

Un set masiv de reglementări fiscale numit MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) a fost adoptat de către Uniunea Europeană miercuri, 3 ianuarie 2018, elaborarea acestuia durând mai bine de 8 ani. Directiva are peste un milion de paragrafe şi îşi propune să reglementeze modul în care sunt tranzacţionate titlurile de valoare în Europa, scrie The Wall Street Journal.

Setul de reguli are două obiective majore: să oprească escrocarea investitorilor de către companiile financiare şi să oprească viitoarele prăbuşiri financiare.

Idea este ca pieţele din Europa să devină mai competitive şi mai transparente. Asta include şi obligaţia managerilor să declare costurile investiţiilor în cercetare şi restricţionarea folosirii sistemelor de tranzacţionare de tip „dark pool”.

Directiva acoperă un domeniu foarte vast. Cele mai mari schimbări se vor a fi în modul în care sunt înregistrate tranzacţiile. UE îşi doreşte să să poată reconstitui repede o tranzacţie în cazul în care ceva merge greşit. Firmele vor trebui să trimită rapoarte despre majoritatatea tranzacţiilor, aproape imediat ce acestea au avut loc.

Modul în care se tranzacţionează se vrea a fi unul transparent, mai ales din punctul de vedere al preţurilor. Uniunea Europeană îşi doreşte să încurajeze tranzacţiile publice, unde preţurile sunt la dispoziţia tuturor investitorilor.

 

Folosirea sistemelor „dark pool”, care permite tranzacţiile în secret, se vrea a fi limitată. De asemenea, în tranzacţionarea obligaţiunilor va fi o mai mare transparenţă, cu cerinţe ca preţurile să fie publicate imediat după tranzacţie sau, în anumite cazuri, înainte

Sunt afectate toate afacerile din Europa care sunt implicate în distribuţia sau tranzacţionarea instrumentelor financiare. Toată lumea care face business în Zona Economică Europeană – cei 28 de membrii UE+ Islanda, Norvegia şi Liechtenstein vor fi nevoiţi să se conformeze.

Noile reguli vor afecta majoritatea băncilor mari din SUA, din moment ce acestea efectuează operaţiuni în Europa.

Volumul mare de date ce vor trebui stocate face din MiFID II o provocare tehnologică pentru bănci. Directiva intră în vigoare astăzi, 3 ian. 2018. De obicei aceste modifcări se operează în week-end, astfel ca în cazul greşelilor să existe timp pentru a fi reparate. Aşadar, în aceste momente, managerii operează modificările şi este posibil ca volumul de tranzacţii să fie limitat.

Până în decembrie 2017, doar 17 ţări europene şi-au armonizat legislaţia internă cu noua directivă, aşadar Uniunea Europeană a declarat că va fi îngăduitoare cu firmele care încă nu s-au conformat.

Activitatea a 20% din băncile europene de investiţii va fi impactată major de MiFID II, conform cercetărilor firmei Coalition.

Companiile de investiţii caută modalităţi de a diminua efectele legilor. O mare parte din industria de brokeraj a fost construită pe principiile opacităţii preţurilor. Dacă această lumină pe care UE vrea sa o facă în industrie o va schimba fundamental, rămâne de văzut.

 

 

 

 

 

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6639
Diferență: 0,0086
Ieri: 4.6635
Azi: 4.1179
Diferență: -0,2519
Ieri: 4.1283
Azi: 5.2762
Diferență: -0,1722
Ieri: 5.2853
Azi: 4.0856
Diferență: -0,3682
Ieri: 4.1007