Bănci și Asigurări

Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia: Vrem să nu crească taxele, dar nu cerem ca ele să scadă

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia

Autor: Cristina Bellu

17.03.2022, 13:25 60

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii din cele mai importante sectoare ale economiei locale, consideră că momentul actual marcat de creşteri de preţuri la energie şi gaze, de creşteri ale inflaţiei, dar şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina, nu este indicat  pentru o majorare a taxelor sau pentru o reformă la nivelul sistemului fiscal.

“Taxele nu trebuie să crească într-o criză în care companiile sunt oricum date peste cap şi fac eforturi să rămână pe linia de plutire. Orice gânduri ar fi existat în acest sens trebuie amânate. În egală măsură, trebuie să spun că nu cerem nici reducerea taxelor şi impozitelor. Vedem foarte bine că măsurile de sprijin ale consumatorilor şi ale companiilor necesită alocări semnificative şi nu ştiu cum ar putea fi susţinute dacă veniturile statului se reduc, iar ele s-ar putea să scadă şi doar pentru că economia încetineşte. Până trece criza şi acest război, sistemul fiscal trebuie să rămână predictibil. Nu e momentul reformelor şi schimbărilor aici”, spune Radu Burnete.

El apreciază că în momentul de faţă companiile au nevoie de măsuri ţintite de sprijin acolo unde riscă să îşi piardă competitivitatea din cauza preţurilor la energie, iar de partea cealaltă, furnizorii de energie care finanţează în aceste momente schemele de ajutor trebuie să îşi primească mai repede banii înapoi pentru că se confruntă la rândul lor cu probleme.

În plus, companiile care sunt nevoite să lucreze cu întreruperi sau să sisteze temporar activitatea au nevoie de extinderea măsurii care le permite reducerea temporară a timpului de lucru.

Organizaţia susţine, de asemenea, accelerarea tuturor investiţiilor din fonduri europene sau private în noi capacităţi de producere a energiei şi în noi surse de energie.

“În tot acest context, cred că este important ca finanţele publice ale României să nu fie dezechilibrate fiindcă oricum nu sunt în cea mai bună formă. Nu ştim cât va dura acest război. Trebuie să păstrăm spaţiu fiscal pentru eventualitatea în care el va fi de lungă durată”, adaugă Radu Burnete.

El consideră că dacă statul vrea să câştige spaţiu fiscal, guvernul şi politicienii ar trebui să-şi îndrepte atenţia către modalităţile de reducere a fraudei cu TVA şi diversele forme de eludare a impozitării muncii mergând până la plata la negru.

“Sunt acolo câteva miliarde în plus pe care statul le poate colecta şi nu cred că există moment mai bun să înceapă să o facă”, concluzionează Radu Burnete.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO