Bănci și Asigurări

Discounterii şi automatele de sucuri au împins în sus cererea pentru mărunt

Discounterii şi automatele de sucuri au împins în sus...

Autor: Andra Oprescu

05.08.2014, 00:04 356

Numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar a crescut cu 12% în 2013 faţă de anul anterior şi a ajuns la un maxim de 35 de miliarde de lei, creşterea cererii de mo­nede fiind mai mare decât cea de banc­no­te, potrivit datelor din raportul anual al Băncii Naţionale.

Cererea de monedă metalică a urcat pu­ter­nic anul trecut în condiţiile în care popu­la­ţia se orientează spre magazine de tip discount, îşi solicită restul până la ultimul ban şi îşi cumpără, grăbit spre locul de muncă, o cafea de pe peronul din staţia de metrou.

„Extinderea reţelelor teritoriale ale lan­ţurilor de magazine de tip discount, care solicită cantităţi importante de monedă din toate cupiurile pentru acordarea restului, pre­cum şi utilizarea pe scară largă a echipamentelor automate de distribuire a produselor alimentare de mică valoare sau de plată a unor servicii mărunte au reprezentat principalii factori care au susţinut această cerere“, explică experţii BNR.

Numărul de monede aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2013 a fost cu 14% mai mare faţă de cel de la finalul lui 2012, din punct de vedere valoric creşterea fiind de 11%. În cazul bancnotelor, numărul aces­tora a urcat cu 12,5% în 2013, creşterea valorică fiind similară. Cea mai răspândită a fost moneda de 10 bani, care a reprezentat peste 40% din monedele aflate în circulaţie.

Din numărul total de bancnote aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2013, cea de 1 leu deţinea cea mai mare pondere, 31%, urmată de cea de 100 lei, cu o pondere de aproa­pe 20%. Cea mai mică pondere o avea bancnota cu cea mai mare valoare, de 500 de lei, aceasta reprezentând doar 0,1% din total.

Conform calculelor realizate de BNR, fiecărui locuitor îi reveneau la finalul anului trecut 41 de bancnote şi 122 de monede, cu 5 bancnote şi 15 monede mai mult decât la sfârşitul lui 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO