Bănci și Asigurări

Discuţiile între bancheri şi autorităţi pe noul moratoriu de amânare a ratelor bancare au continuat. Marcel Ciolacu, PSD: S-a ajuns la un acord

Marcel Ciolacu, liderul PSD

Marcel Ciolacu, liderul PSD

Autor: Claudia Medrega

07.04.2022, 16:35 277

Discuţiile între bancheri şi autorităţi pe noul moratoriu de amânare a ratelor bancare au continuat, fiind mai multe runde de întâlniri în ultimele săptămâni, în condiţiile noului context economic tensionat, agravat de războiul de la graniţă.

Deocamdată, nu este clar cine va putea să beneficieze de noul moratoriu de amânare a ratelor, pe ce perioadă, care sunt criteriile de amânare.

Bancherii nu au confirmat până acum existenţa unui acord. Răspunsul oficial al bancherilor este: "no comment".

Diferenţa majoră faţă de moratoriul de amânare a ratelor aplicat în perioada pandemiei COVID ar fi legată de faptul că atunci a existat un ghid al Autorităţii Bancare Europene (EBA), iar BNR a putut să flexibilizeze cadrul prudenţial astfel ca împrumuturile amânate mai mult de 3 luni să nu fie considerate neperformante, iar băncile nu a trebuit să pună bani deoparte provizionându-le.

În prezent, în condiţiile în care nu mai există un ghid al EBA, băncile s-ar putea să fie nevoite să facă provizioane pentru ratele amânate, ceea ce ar da peste cap bilanţul şi ar presupune nevoia de capital suplimentar de la băncile -mamă.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că s-a decis şi posibilitatea amânării ratelor la bănci pentru unele categorii, măsură agreată şi cu băncile, iar luni va fi prezentat pachetul de măsuri pe care guvernul le adoptă în contextul crizelor suprapuse prin care trece România, potrivit Digi24.ro.

“Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată şi cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură şi se va spune cum se va aplica”, a spus Ciolacu.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO