♦ „De câteva luni de zile, de când BNR a început să întărească treptat politica monetară, a apărut o tensiune în creştere cu politica fiscal-bugetară care nu poate şi nu vrea să se îndrepte către austeritate“, spune analistul Aurelian Dochia ♦ „Nu cred că există o fisură în mixul de politici, dar este o situaţie complicată şi lucrurile nu au cum să fie altfel decât complicate“, susţine Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank ♦ „Pe termen scurt, obiectivul politicilor economice ar trebui să balanseze beneficiile reducerii deficitelor de cont curent şi bugetar cu cele care urmăresc menţinerea puterii de cumpărare. Aici, politica fiscală va juca un rol important“, consideră analistul Laurian Lungu.
Explozia inflaţiei în România, ca şi în alte ţări, suprapusă pe deficitele mari, bugetar şi de cont curent, complică coerenţa mixului de politici macroeconomice şi tinde să crească tensiunea dintre politica monetară şi cea fiscal-bugetară. În contextul în care preţurile au tot crescut, în special la energie, gaze naturale şi combustibili, şi inflaţia s-a apropiat în aprilie de 14%, iar exagerările şi panica au început să apară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a îndemnat recent la calm, recomandând „un ceai de tei“.
„Preţurile la energie s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia este specifică perioadelor de criză, este de înţeles. Dar eu cred că autorităţile ar trebui să transmită mai mult calm. Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (directorul direcţiei Stabilitate Financiară din BNR - n.red.). Este un sfat bun, pentru că şi acest canal psihosocial al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine“, a spus guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, amintind de episoadele de panică de la casele de schimb valutar, dar şi în cazul uleiului comestibil şi a carburanţilor.