• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Bănci și Asigurări

Disputa „ceaiului de tei“ dintre Palatul Cotroceni şi BNR. Există fisuri în mixul de politici macroeconomice, între politica monetară şi cea fiscal-bugetară? Ce se ascunde în spatele disputei „ceaiului de tei“, în contextul creşterii inflaţiei şi a deficitelor? Părerile analiştilor sunt împărţite

Autor: Claudia Medrega

19.05.2022, 00:07 2881

♦ „De câteva luni de zile, de când BNR a început să întărească treptat politica monetară, a apărut o tensiune în creştere cu politica fiscal-bugetară care nu poate şi nu vrea să se îndrepte către austeritate“, spune analistul Aurelian Dochia ♦ „Nu cred că există o fisură în mixul de politici, dar este o situaţie complicată şi lucrurile nu au cum să fie altfel decât complicate“, susţine Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank ♦ „Pe termen scurt, obiectivul politicilor economice ar trebui să balanseze beneficiile reducerii deficitelor de cont curent şi bugetar cu cele care urmăresc menţinerea puterii de cumpărare. Aici, politica fiscală va juca un rol important“, consideră analistul Laurian Lungu.

Explozia inflaţiei în România, ca şi în alte ţări, suprapusă pe deficitele mari, bugetar şi de cont curent, complică coe­ren­ţa mixului de politici ma­cro­­economice şi tinde să crească tensi­unea dintre politica monetară şi cea fiscal-bugetară. În contextul în care preţurile au tot crescut, în special la energie, gaze naturale şi combustibili, şi inflaţia s-a apropiat în aprilie de 14%, iar exagerările şi panica  au început să apară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a îndemnat recent la calm, recomandând „un ceai de tei“.

„Preţurile la energie s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia este specifică perioadelor de criză, este de înţeles. Dar eu cred că autorităţile ar trebui să transmită mai mult calm. Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (directorul direcţiei Stabilitate Financiară din BNR - n.red.). Este un sfat bun, pentru că şi acest canal psihosocial al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine“, a spus guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, amintind de episoadele de panică de la casele de schimb valutar, dar şi în cazul uleiului comestibil şi a carburanţilor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931