• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Bănci și Asigurări

Dispută între asigurători: cum s-ar descurca în cazul unui cutremur?

Dispută între asigurători: cum s-ar descurca în cazul unui cutremur?

Autor: Ciprian Botea

13.02.2011, 23:44 221

Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, a cerutsăptămâna trecută ca afirmaţiile recente ale lui CristianConstantinescu, preşedintele UNSAR, privind incapacitateaasigurătorilor locali de a gestiona pagubele produse de ocatastrofă similară cutremurului din 1977 să fie analizate demembrii asociaţiei.

"Nu mi se pare normal ca domnul Constantinescu, în calitate depreşedinte UNSAR, să spună că doar Allianz Ţiriac are un program dereasigurare corespunzător şi că celelalte companii cedează doar 5%din riscuri. Aceasta înseamnă un atac direct la competitori şiînseamnă că slăbeşti încrederea clienţilor în această piaţă", aspus Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra.

Constantinescu a declarat la începutul lunii februarie că dinanaliza datelor la nivelul întregii pieţe reiese că asigurătorii nuplasează în reasigurare mai mult de 5% din valoarea primelor brutesubscrise pe segmentul property şi că în condiţiile unei catastrofesimilare cutremului din 1977 nu vor avea capacitatea financiară dea plăti despăgubirile. Totodată, el a dat exemplul Allianz-Ţiriac,societate pe care a condus-o până în 2010, care ceda în reasigurarecirca 30% din prima încasată pentru o poliţă de tip propertydeoarece derula un program de reasigurare proporţională, prin careriscurile sunt distribuite proporţional între compania de asigurareşi cea de reasigurare.

Mustăţea consideră că în anumite situaţii o reasigurare subformă de excedent de daună poate oferi o protecţie mai bună.

"Procentul de reasigurare nu este neapărat un factor relevantpentru stabilitatea companiei în cazul producerii risculuiasigurat." Printr-un contract de reasigurare sub formă de excedentde daună se stabileşte o limită până la care asigurătorul suportădespăgubirile, sumele care depăşesc această limită fiind recuperatedin reasigurare. Şeful Astra mai spune că un contract dereasigurare de tip cotă-parte reprezintă un avantaj în cazul încare reasigurarea este cumpărată de la o firmă care face parte dinacelaşi grup cu asigurătorul. Astra este printre puţinele companiide asigurări locale care nu sunt deţinute de o multinaţională.

CSA a precizat că activitatea de subscrisere a riscurilor decatastrofe este reglementată foarte strict şi că reţinerea proprieasigurătorilor este de numai 5% din valoarea răspunderiiasumate.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055