Bănci și Asigurări

Disputele continuă. Legea „dării în plată“ nu a ajuns la preşedinte. Acuze de informaţii false

Disputele continuă. Legea „dării în plată“ nu a...

Autor: Claudia Medrega

10.12.2015, 00:06 2665

Legea privind darea în plată a imobilelor este neconsti­tu­ţio­nal retroactivă, aplicarea potenţială la contracte deja în­che­iate făcând reglementarea „profund defectuoasă“ din punct de vedere tehnic, juridic, iar ceea ce s-ar reuşi ar fi o protecţie so­cială a speculatorilor imobiliari, cărora li se oferă un cadou to­tal nemeritat pe costul general al societăţii, spune Alexandru Reff, partener al Reff & Aso­cia­ţii, societatea de avocaţi ca­re reprezintă Deloitte Le­gal în România.

El a arătat că actul nor­ma­tiv încalcă principii de drept elementare, de la cel care stabileşte că un contract este legea părţilor şi efectele con­tractului trebuie să se pro­ducă conform legii în vi­goare la data semnării con­trac­tului, până la principiul mai general al certitudinii în ra­porturile juridice, sau prin­cipiul neintervenţiei statului.

„Eu cred că în dimen­siu­nea de aplicare la contracte deja încheiate reglemen­ta­rea este profund defec­tuoa­să din punct de vedere teh­nic, juridic, şi ar trebui con­tes­tată la Curtea Consti­tu­ţională. Trebuie făcută o ana­liză. Eu nu sunt un ex­pert «constituţionalist», dar după părerea mea se pune cu acuitate problema re­trac­tivităţii, problema afec­tării prin­cipiului sigu­ran­ţei, certi­tu­dinii juri­dice şi al forţei obligatorii a con­tractului. Şi principiul că le­gea care re­gle­mentează efec­tele con­trac­tului este le­gea de la da­ta semnării contractului“, ex­plică Alexandru Reff.

Comentarii vin în contextul dezbaterilor aprinse din ulti­ma perioadă pe marginea legii privind „darea în plată“ a imo­bilelor. Actul normativ a provocat critici vehemente atât din partea bancherilor comerciali, cât şi de la banca centrală. Şi a stârnit reacţii puternice şi contradictorii la nivelul întregii societăţi, de la pledoarii privind caracterul social până la atenţionări privind o posibilă înăsprire a condiţiilor de credi­tare, implicaţii asupra bugetului şi chiar efecte nefa­vo­ra­bile asupra creşterii economice.

Într-o altă dimensiune, cea economică, legea este defec­tu­oa­să şi în ceea ce priveşte obiectivul asumat în mod decla­ra­tiv, ace­la de a proteja persoanele cu venituri reduse, mai spune Reff.

„Ceea ce se pare că se reuşeşte - şi sper că este nein­ten­ţionat acest efect, deşi există speculaţii şi în sens contrar -  este o protecţie socială a speculatorilor, a celor care au posibilităţi să achite împrumutul respectiv, fiind proprietarii mai multor imobile, având o serie întreagă de alte active sau alte resurse financiare în patrimoniu - şi cărora li se oferă un cadou după părerea mea total nemeritat pe costul  general al societăţii, pentru că fără îndoială aceste costuri care vor fi absorbite de bănci vor fi într-o formă sau alta transferate societăţii, mediului economic.“

Alexandru Reff şi-a exprimat speranţa că legea va fi retri­misă spre analiză şi că următoarea variantă care va rezulta  va fi una mult mai bine gândită.

 

Zamfir despre legea dării în plată: Sistemul bancar furnizează informaţii false preşedinţiei

Legea care permite stingerea creanţelor bancare prin cedarea imobilului nu a ajuns la preşedinţie, a declarat miercuri deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmând că a fost surprins să constate, în cursul întâlnirii avute la Cotroceni, că „sistemul bancar îşi permite să furnizeze informaţii false“.

„Nu ştiu dacă i-am convins sau nu (pe consilierii de la Cotroceni - n. r.). (...) Nu am plecat optimist. Am aflat de la doamna consilier Ciorchine că legea nu a ajuns încă la Cotroceni. După ce o vor analiza şi o vor studia vor avea loc toate discuţiile“, a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir în urma întâlnirii avute la Palatul Cotroceni pe tema legii adoptate de Parlament care le permite cetăţenilor care nu îşi mai pot achita creditul la bancă să îşi cedeze imobiliul pentru stingerea garanţiei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO