Bănci și Asigurări

DNA anchetează un caz de evaziune fiscală de 6 mil. euro. 21 de angajati ai BCR Asigurări sunt anchetaţi pentru că au "optimizat fiscal" veniturile salariale

DNA anchetează un caz de evaziune fiscală de 6 mil....

Autor: Ciprian Botea, Andrei Dumitrescu

09.07.2013, 11:58 4353

Un număr de 21 de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, între care cinci şefi de sucursale, sunt suspectaţi de evaziune fiscală în dosarul cu prejudiciu de şase milioane euro produs în şapte luni şi au fost ridicaţi, marţi, când au fost făcute percheziţii inclusiv la sediile a nouă filiale ale firmei.

Surse din piaţă afirmă că este vorba de BCR Asigurări de Viaţă, companie controlată de Vienna Insurance Group, cu afaceri de 120 mil. euro anul trecut. BCR Viaţă este a doua cea mai mare companie de asigurări de viaţă de pe piaţa locală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate, marţi, de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali.

Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX că două dintre filialele la care au fost făcute percheziţii sunt din Bucureşti şi căte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.

Conform surselor citate, alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale.

Practic, procurorii suspectează că firmele respective îşi plăteau angajaţii prin intermediul unor poliţe de asigurare de viaţă răscumpărate anticipat, evitând astfel plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. Angajatorii încheiau contracte colective de asigurare de viaţă în beneficiul angajaţilor, care erau răscumpărate de salariaţi imediat după plata primelor.

“Din probele administrate rezultă suspiciunea că privind acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator,  urmate imediat,  de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor”, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Singurul cost pentru angajatori era un comision de 10% din primele plătite, comision reţinut de compania de asigurări la răscumpărarea anticipată a contractului. Dacă sumele respective ar fi fost achitate legal, statul ar fi încasat circa 40% din total.

 

21 angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, între care cinci şefi de sucursale, implicaţi în cazul de evaziune de 6 milioane de euro - surse

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO