Bănci și Asigurări

Doar 14 bănci au aderat la sistemul de plăţi instant în ultimii şase ani, adică mai puţin de jumătate din băncile din România. De ce nu toate?

Doar 14 bănci au aderat la sistemul de plăţi instant...

Autor: Mircea Nica

12.09.2024, 00:07 3771

Sistemul de plăţi instant administrat de Transfond a fost implementat de doar 14 bănci, adică mai puţin de jumătate din băncile din sistemul bancar românesc, şi încă sunt bănci din top 10 cele mai mari din piaţă care nici măcar nu dau vreun semn că ar urma să facă pasul acesta. În aceste condiţii, se pune întrebarea de ce unele bănci vor să adere la sistemul de plăţi instant, iar altele nu. Numărul total al băncilor care activează în România a coborât la 32.

Dragoş Cabat, analist economic, spune că băncile aveau şi au de câştigat mulţi bani din depozitele overnight ale populaţiei şi firmelor, astfel că atunci când tranzacţia durează mai mult, o zi, şi nu se face instant, băncile fac bani pe banii clienţilor.

În plus, pentru a introduce sistemul de tranzacţii instant sunt costuri suplimentare evident pe care unele bănci nu vor să şi le asume, precum şi riscuri suplimentare.

Băncile care au aderat la sistemul de plăţi instant, fie oferă gratuit acest serviciu, fie compensează prin comisionarea plăţilor instant.

“Să ţii banii clienţilor timp de o noapte sau o zi, cu banii respectivi faci profit pe ei. Aşa au trăit băncile zeci de ani. Acest sistem al plăţilor instant a fost un sistem introdus în Marea Britanie, iar de acolo a venit în Europa. În Statele Unite nu există aşa ceva. Toate băncile făceau bani pe banii clienţilor, în special pe banii companiilor care au în fiecare zi sold pe contul curent de milioane, zeci de milioane, sute de milioane. Pe banii aceştia nu dau la contul curent nici un fel de dobândă, iar pentru bănci sursa aceasta de bani este deosebit de importantă pentru că se fac foarte mulţi bani”, a explicat Cabat pentru ZF.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro