Bănci și Asigurări

Doar 16 judeţe au o sucursală bancară la mai puţin de 4.000 de locuitori

Doar 16 judeţe au o sucursală bancară la mai puţin de 4.000 de locuitori

Autor: Ciprian Botea

Fiecare dintre cele peste 5.300 de sucursale bancare rămase după restructurarea din perioada de criză trebuie să deservească aproape 3.800 de români. Practic, numărul clienţilor deserviţi în medie de o sucursală este de circa 2.000 având în vedere că doar jumătate din populaţie este bancarizată.

Diferenţele sunt însă foarte mari de la un judeţ la altul. De exemplu, bancherii au deschis peste 900 de sucursale şi agenţii în Bucureşti, fiecare deservind în medie un număr de 2.000 de locuitori. La polul opus, în Giurgiu, Botoşani, Vaslui, Galaţi, Călăraşi şi Dâmboviţa fiecare unitate bancară existentă acoperă în medie peste 6.000 de locuitori.

Au mai atras atenţia bancherilor judeţe precum Timiş, Cluj sau Constanţa, unde există peste 200 de sucursale bancare. Niciun judeţ nu egalează însă Capitala în ceea ce priveşte raportul locuitori/unitate bancară. Cel mai aproape se află Cluj (2.800 de locuitori la fiecare sucursală), însă un număr de 26 de judeţe au peste 4.000 de locuitori/sucursală.

La nivel agregat, băncile mai au circa 5.300 de sucursale şi agenţii după ce în ultimii şase ani din sistem au dispărut peste 1.000 de unităţi. Băncile nu au reuşit să digere impactul declinului economic, fiind mai mult pe pierdere decât pe profit, în condiţiile în care unu din cinci credite a ajuns să fie neperformant.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO