Bănci și Asigurări

Doar 2.100 de clienti la pensiile facultative in iunie

Doar 2.100 de clienti la pensiile facultative in iunie
08.07.2009, 16:39 12

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au atras circa 2.100 de clienti in iunie, mai putin decat in mai, cand numarul de clienti noi s-a ridicat la 2.700, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul total al clientilor fondurilor de pensii facultative era de 169.600 la sfarsitul lunii trecute.
Singurul fond din cele 11 care activeaza pe aceasta piata care a reusit sa atraga peste 1.000 de clienti noi in luna iunie este BCR Prudent (1.068 de participanti noi), toate celelalte fiind mult sub acest prag. BCR Prudent este administrat de BCR Asigurari de Viata, dar in urmatoarea perioada urmeaza sa fie transferat la BCR Pensii.
BCR Prudent este al doilea fond de pe piata dupa numarul de participanti, cu 44.600 de persoane. Pe prima pozitie, la fel ca in luna mai, se afla ING Optim, administrat de ING Asigurari de Viata, cu 44.600 de clienti. Fondul a reusit sa incheie 408 contracte noi in luna iunie.
Valoarea activelor nete administrate de fondurile de pensii facultative se ridica la 169,6 milioane de lei, cu 7,1% peste nivelul din luna anterioara. In functie de valoarea activelor, cel mai mare fond de pe piata este ING Optim, cu 36,2 milioane de lei in administrare.
CSSPP a lansat recent in dezbatere publica un proiect de norma privind plata pensiilor facultative, care va functiona pana la adoptarea unei legi privind sistemul de plata.
Pot primi o pensie facultativa participantii care au implinit 60 de ani si care au platit cel putin 90 de contributii la un fond. Contributia se plateste lunar, in limita a 15% din venitul brut al clientului. Potrivit noului proiect de norma, persoanelor care nu au platit 90 de contributii li se achita suma acumulata din contul lor sub forma de plata unica.
Sistemul pensiilor facultative a fost lansat in vara lui 2007, iar in acel an si in 2008 mai multe companii au inceput sa le acorde astfel de beneficii angajatilor, astfel incat in prezent pentru jumatate din clientii fondurilor contributiile sunt platite de angajatori. De la sfarsitul lui 2008 pana in prezent vanzarile noi de pensii au scazut in fiecare luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO